Stranačke aktivnosti     | 23.09.2018. 15:11 |

Saopćenje za javnost Proevropskog bloka BiH

FENA Saopćenje

Kandidat Proevropskog bloka BiH za predsjednika/ potpredsjednika BiH Sadik Ahmetović obišao je danas sa kandidatima ove koalicije za NS RS opštine Rudo i Višegrad.

- Na žalost, ista priča se ponavlja svuda. I mještani višegradskih mjesnih zajednica Međeđe, Kapetanovići i Klašnik, kao o Strgačina u Rudom imaju iste problema kao većina povratnika u Republiku Srpsku. Nemaju posla, ne dobivaju pomoć od Ministarstva za izbjeglice FBiH ili je dobijaju selektivno, odnosno samo članovi SDA. Ovo nije nikakav takozvani "održivi povratak", kako ga zovu, već svakodnevna borba za puko preživljavanje i opstanak, naglasio je Ahmetović.

Posebno ga je zaprepastila informacija da jedan od mještana nije mogao upisati dijete u Osnovnu školu.

- Osnovna škola u Klašniku je zatvorena, jer nema djece. Inače situacija u tom kraju i najbolje pokazuje kakav je odnos prema povratnicima, jer u cijeloj mjesnoj zajednici ima samo dvoje djece. Ove godine jedno dijete nije moglo upisati ni osnovnu školu jer je škola zatvorena. Najbliža škola je u Višegradu, koja je daleko pola sata vožnje. Roditelji nemaju uslova da ga sami svakodnevno voze u školu i odvoze kuću, a ni to što je najbliži autobus daleko 15 minuta vožnje, ne pomaže ni djetetu, ni porodici. Ono što nisu postigli Srbi u ratu, jesu pojedini Bošnjaci u miru. Ne samo što bošnjačka djeca uče srpsku istoriju, ne uče bosanski jezik, već pojedina ne mogu učiti u školi ništa jer nemaju uslove da upišu školu. Ovo je sprovedba entničkog čišćenja Bošnjaka iz Republike Srpske koju potpomažu, nažalost, i pojedini predstavnici Bošnjaka, istaknuo je Ahmetović.

On je dodao da ova porodica već razmišlja o preseljenju i napuštanju Klašnika, kako bi im dijete imalo mogućnost da ide u školu.

- Sve ove priče ljudi, koji su mi otvorili vrata svoje kuće da razgovaraju sa mnom su tragične. Ovo je većinom povratnička populacija, koja je prepuštena sama sebi. Ako im mi ne pomognemo, ne znam ko će, jer je aktuelna vlast pokazala koliko brine, odnosno ne brine. A ova politika prema sopstvenom narodu vodi ka nestanku Bošnjaka u Republici Srpskoj, rekao je Sadik Ahmetović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Proevropskog bloka BiH - Srednje Podrinje

Saopćenje za javnost Sadika Ahmetovića

Saopćenje za javnost Proevropskog bloka BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!