Bosna i Hercegovina     | 22.09.2018. 21:11 |

Čavara otvorio 11. smotru hrvatskog folklora 'Zaigrajmo naše kolo'

FENA Saopćenje

NOVI TRAVNIK, 22. rujna (FENA) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara otvorio je u subotu 11. smotru hrvatskog folklora "Zaigrajmo naše kolo", koja je održana u klaustri Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori kod Novog Travnika.

"Opredijelili ste se da čuvate i njegujete baštinu naših predaka, našu tradiciju i kulturu, i na tom vam posebno čestitam. Čestitam organizatorima, KUD 'Sloga', koje, unatoč ovim teškim vremenima, kako neki kažu, a oni koji malo duže pamte, ne sjećaju se da su bila bolja, uspije organizirati evo 11. po redu smotru hrvatskog folklora ovdje u Gučoj Gori, u središtu duhovnosti ovog kraja koji preko stoljeća odolijeva svim izazovima, pa i izazovima onih koji nisu napravili pravi izbor te su umjesto suživota, ljepote života na ovim prostorima, izabrali zlo da skrnave i samostan i ovaj križ sv. Franje. Ali, ne mogu nas okrenuti na negativan izbor, jer smo mi izabrali put Krista, put očuvanja vjere i kulturne tradicije te da baštinimo ono što su nam ostavili naši preci. Isto tako, preuzeli smo obvezu da to ostavimo generacijama koje dolaze iza nas", kazao je tom prigodom Čavara, priopćeno je iz Ureda predsjednik Federacije BiH.

Na ovogodišnjoj smotri folklora u Gučoj Gori, uz izvornu folklornu skupinu "Sloga", koja je ujedno i domaćin ove kulturno – umjetničke manifestacije, sudjelovale su folklorne skupine i kulturno-umjetnička društva iz Središnje Bosne, Hercegovine i Republike Hrvatske: KUD "Dukati" iz Vukovara, HKUD "Ognjišta" iz Žepča, Viteško udruženje "Kumpanjija" iz Blata, BFD "Ciciljona" s Brača, KUUU "Zvona Zagore" iz Šibenika, KUD "Podvinje" iz Podvinja, ŽPS "Bećaruše" iz Slavonskog broda, HKUD "Višići" iz Čapljine, HKUD "Lika" iz Gospića i Muška pjevačka skupina "Veseli šokci" iz Slavonskog Broda.

Svečanom otvaranju 11. smotre hrvatskog folklora prethodilo je misno slavlje u samostanskoj crkvi koje je predslavio gvardijan Franjevačkog samostana fra Drago Pranješ.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čavara čestitao Uskrs katoličkim vjernicima

Čavara posjetio crkvu i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu

Čavara: Važnost saradnje država u regionu Mediterana u vrijeme promjena geopolitičkih odnosa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom