Ekonomija     | 22.09.2018. 14:22 |

U Istočnom Sarajevu održana promocija lokalnih poljoprivrednika i proizvođača

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Promocija lokalnih poljoprivrednih udruženja i proizvođača održana je u Istočnom Sarajevu, u tržnom centru „Bingo“ u Lukavici, saopćeno je  USIAD/Sweden FARMA II Projekta koji je podržao ovu inicijativu.

Promotivni događaj je bio prilika i za razgovor o šansama za povezivanje i saradnju u lokalnoj zajednici, ali i mogućnostima za pristup tržištu. 

Da udruživanje može donijeti uspjeh u ovom sektoru potvrđuje i priča Slobodanke Veselinović.

- Udruženje broji pedeset članica, proizvodimo voće i povrće u Vojkovićima. Između ostalog, u ponudi imamo ajvar, bestilj, sokove od aronije i ruže. Radimo zajedno i to donosi rezultate - rekla je Veselinović koja učestvuje s još desetak žena iz Udruženja „Probudi se“.

Ubavka Trifković, promovišući prirodne sapune i kozmetiku, ističe da je Gradska pijaca Pale danas zastupljena s nekoliko proizvođača i prodavača.

- Radimo na tome da se povežemo, na Palama smo nedavno imali i noćne markete koje posjećuju potrošači iz cijele regije. Ovo je dobra prilika da se predstavimo potencijalnim kupcima - navela je ona.

Osim udruženja „Probudi se“ i Gradske pijace Pale, učestvuju Udruženje „Romanijski skorup kajmak“, Poljoprivredna zadruga „Uvac-Rudo“, Udruženje „ŽIR“, Udruženje poslovnih žena BiH „BH Treasures“ te samostalni poljoprivredni proizvođači Dragica Kapuran i Branka Davidović.

- Imam plantaže u Miljevini i na Palama. Zbog izazova s cijenom maline, krenuli smo u proizvodnju džemova i sokova. Radimo sok od jabuke, šljive, jagode, maline. Nije jednostavno pronaći sredstva za nabavku mašina, a svako novo ulaganja je izazov. Ono što je važno je da nas kupci prepoznaju, naše organske proizvode za koje se tačno zna put od kada posadite malinu do vašeg stola. I mislim da je to najvažnije na putu da steknemo povjerenje kupaca u našoj sredini - rekla je Davidović.

Iz USAID/Sweden FARMA II Projekta zahvalni su Regionalnoj savjetodavnoj službi Sokolac i partnerima iz lokalnih zajednica sarajevsko-romanijske regije za podršku i veliki odziv lokalnih proizvođačana promociji.

Izuzetno je važno da potrošači prepoznaju značaj davanja prilike domaćim prozivodima te da saznaju više o lokalnim poljoprivrednim inicijativama koje nude proizvode i traže prostor na tržištu, poručuju iz USAID/Sweden FARME II.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo