Svijet     | 22.09.2018. 11:09 |

U sukobima u Libiji poginulo 106, a ranjene stotine ljudi

FENA Internet

TRIPOLI, 22. septembra (FENA) - Najmanje deset osoba poginulo je u posljednja 24 sata u sukobima u libijskom Tripoliju, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon 14-dnevnog primirja ponovo je došlo do tenzija i sukoba dvije strane u tom gradu. Iz libijskog Ministarstva zdravstva objavili su podatak da je u petak naveče došlo do sukoba grupa milicije i da je poginulo deset osoba. Među poginulim se nalazi pet civila, uključujući jednog stranca.

Potvrdili su da je od kraja augusta u ovom libijskom gradu poginulo 106 osoba. Povrede je zadobilo 365, a 18 je nestalo.

Tripoli je od 26. augusta bio poprište sukoba. Misija Ujedinjenih nacija za podršku u Libiji (UNISMIL) je 4. septembra objavila da je postignut sporazum u cilju prekida vatre između suparničkih snaga u Tripoliju, nakon što su navodno poginule desetine ljudi.

Muammar Gaddafi svrgnut je i ubijen u augustu 2011. godine tokom masovnih protesta protiv njegovog režima u Libiji. Od tada Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize u kojoj djeluju brojne milicije i dvije vlade, jedna u Tobruku i druge u Tripoliju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Izraelska vojska tvrdi da je ubila 90 naoružanih ljudi tokom racije po bolnici Al Shifa

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta