Stranačke aktivnosti     | 22.09.2018. 10:09 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Povodom sinhronizovanih i učestalih napada medija pod kontrolom HDZ-a BiH na prof.dr. Denisa Bećirovića, kandidata za člana Predsjedništva BiH, Bećirović je izjavio:

„Sluganjski mediji HDZ-a, proglašavajući me 'sarajevskim Erdoganom' samo zato što zahtijevam provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, potvrđuju zapravo da je građanska država jedina progresivna ideja. Osim naglašavanja svojih duboko ukorijenjenih predrasuda o Bošnjacima kao Turcima, odaju i svoju duboku frustraciju činjenicom da su svjesni da ne mogu spriječiti razvoj događanja u smjeru uspostave demokratske, građanske države. Građanski projekt nije nespojiv sa stvarnošću. Naprotiv, građanski projekt ustroja BiH podrazumijeva da država svojim mehanizmima garantira građanima ispoljavanje i javno ostvarivanje svega onoga što pripada sferi nacionalnih sloboda – dakle, vjerske, tradicijske, kulturno-običajne i ukupne nacionalne vrijednosti. Građanski projekt nije ni anacionalan niti nadnacionalan. On uključuje slobodu svih identiteta i upravo građanska BiH stvara prostor za pune ljudske slobode“

Bećirović je dodao: „Ispravnost mojih stavova posebno potvrđuje činjenica da me napada HDZ-ov kadar sa diplomatskih crnih lista. Naime, kada protiv vas govore pojedinci kojim upravljaju osobe koje su SAD odbile prihvatiti za konzule zbog njihovih retrogradnih, antidemokratskih stavova, onda znate da ste na ispravnom, evroatlantskom putu. S obzirom da takve osobe kao ambasadore Bosne i Hercegovine odbijaju prihvatiti i članice EU, onda znate i da ste na evropskom putu.“

Bećirović je zaključio: „Ispravnost građanskog puta Bosne i Hercegovine bit će popločana provedbom presuda „Sejdić-Finci“, „Pilav“, a naročito presude u slučaju „Zornić“. Ta presuda obuhvata sve druge, a našoj zemlji nalaže uspostavu evropske i građanske države. Napadi glasila ideologije u čijem fokusu je afirmacija zločinačke paradržave za mene su potvrda ispravnosti politike koju vodim. Opravdan je i njihov strah od mog izvjesnog izbora u Predsjedništvo BiH, jer će to biti težak udarac etnokratskom konceptu. 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo