Svijet     | 21.09.2018. 20:34 |

Abbas: Spremni smo na pregovore s Izraelom

FENA Internet

PARIZ, 21. septembra (FENA) - Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je izjavio da su Palestinci spremni na pregovore s Izraelom.

- Spremni smo da otvoreno ili tajno pregovaramo s Izraelom, uz prisustvo međunarodnih posrednika - rekao je Abbas na konferenciji za medije, nakon sastanka sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu, javlja agencija Anadolija.

Naglasio je da očekuju da pregovori budu vođeni uz podršku određenih međunarodnih posrednika, odnosno kvarteta, kojeg čine Sjedinjene Američke Države (SAD), Rusija, Ujedinjeni narodi (UN) i Europska unija (EU).

- Palestinci nikada nisu odbili pregovore - kazao je predsjednik Palestine, dodajući da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ugrozio mirovne pregovore dviju strana.

- Netanyahu je taj koji je poremetio mirovni proces - rekao je Abbas koji je u četvrtak stigao u posjetu Parizu na poziv predsjednika Macrona.

Nakon posjete Francuskoj, Abbas će u subotu posjetiti Irsku, prije nego otputuje u New York na sastanak Generalne skupštine UN-a.

Mirovni pregovori između Palestine i Izraela prekinuti su 2014. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana