Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 18:24 |

Lavrov: Protiv smo vještačkog izbora - ili ste s nama ili s Rusijom

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 21. septembra (FENA) – Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Banjoj Luci da se Ruska Federacija čvrsto zalaže za poštivanje Dejtonskog sporazuma, protivi se njegovoj reviziji, kao i da nema ništa protiv težnje balkanskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i da razvijaju veze s državama za koje one smatraju da je to potrebno.

Nakon sastanka s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom i drugim zvaničnicima RS-a, Lavrov je rekao da Rusija nije pokušavala da promijeni Dejtonski sporazum, niti da, kako je dodao, očuva elemente protektorata nad BiH, već se u svim međunarodnim institucijama bori da očuvanje osnovnih principa 'Dejtona'.

- BiH je, uskladu s Dejtonskim sporazum, priznata kao nezavisna i suverena i samostana država – rekao je Lavrov i dodao da smatra nedopustivnim mogućnost da „Zapad imenuje visokog predstavnika BiH, koji smije da ukida bilo koje odluke postignute u direktnom dogovoru tri naroda“.

Ponovio je da su bile kakve izmjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost oba bh.entiteta i tri naroda.

- Stalno vidimo prvrženost Dodika Dejtonskom sporazum...Nedopustive su akcije raznih vanjskih igrača, koji pokušavaju da narodima na Balkanu nametnu vještački izbor – ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom – rekao je on.

Dodao je i da Rusija želi da ostane u onom Vijeću Evrope, u kojem su sve zemlje ravnopravne i nijedna ne može biti diskiminisana.

On je rekao da je imao danas korisne sastanke u Sarajevu, kao i u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanja u vezi s „ruskim uticajem na Balkanu“, kazao da Rusi ne govore ništa što bi se moglo ocijeniti kao miješanje u odnose u Makedoniji, u kojoj su, kazao je, brojni evropski i američki zvaničnici koji „navijaju“ kada je u pitanju referendum u toj zemlji.

Dodik je danas odlikovati Sergeja Lavrova ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Lavrov je, nakon boravka u Sarajevu, u poslijepodnevnim satima doputovao je u Banju Luku, na razgovore sa zvaničnicima RS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Srbijanski ministar vanjskih poslova danas u posjetu Moskvi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo