Bosna i Hercegovina     | 23.09.2018. 09:11 |

Bevanda: Nastojat ćemo Nacrt proračuna za 2019. dostaviti u zakonskom roku

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je u razgovoru za Fenu kazao da će to ministarstvo nastojati dostaviti Vijeću ministara BiH Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu u zakonskom roku, a to je 1. listopada ove godine.

Piše: Aida Kovač

Po njegovim riječima, u završnoj fazi su proračunske konzultacije s proračunskim korisnicima.

- To je važan segment u procesu kreiranja proračuna, ali uvijek ga prati nesklad između želja i mogućnosti. U ovom trenutku dok još nisu završene konsultacije s proračunskim korisnicima zahtjevi korisnika u odnosu na utvrđeni okvir za financiranje institucija BiH veći su za oko 250 milijuna KM. Ne može se reći da su ti zahtjevi nepotrebni ili nerealni, ali s obzirom na mogućnosti ipak ćemo morati utvrditi prioritete prilikom utvrđivanja proračuna - kaže ministar Bevanda.

Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 miliona KM povećava budžet institucija BiH.

Ministar navodi da će se povećanje okvira za finansiranje institucija BiH utrošiti u skladu sa utvrđenim prioritetima, prvenstveno za finansiranje višegodišnjih projekata u skladu sa usvojenim odlukama Vijeća ministara BiH.

- Ukupan budžet institucija BiH za 2019. godinu utvrđen je Globalnim okvirom fiskalne bilanse i politika BiH od strane Fiskalnog vijeća u iznosu od 966 milijuna KM, projicirana sredstva za otplatu vanjskog duga su 826 milijuna KM. Ovo je prvi put da od 2011. godine dođe do povećanja okvira proračuna za institucije BiH – kazao je ministar Bevanda.

Međutim, napominje da nije povećano zahvatanje s jedinstvenog računa i iduće godine će biti povučeno 750 milijuna KM od indirektnih poreza.

- Znate da smo imali zakonske izmjene i povećanje plaća policajcima i to zahtjeva dodatna izdvajanja na stavkama plaća – navodi ministar Bevanda.

Upitan da li aktivnosti na izradi Nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu usporava činjenica da se 7. oktobra održavaju izbori u BiH i da je u toku predizborna kampanja, ministar finanisija i trezora BiH odgovara da u tom ministarstvu rade onako kako im je odredio zakon, Globalni fiskalni okvir i Dokument okvirnog proračuna.

Ističe da je izborni proces nešto što ne smije uticati na svakodnevni rad nijedne institucije, a posebno ne ovako važnog ministarstva koje kreira najvažniji dokument u državi.

- Otežavajuća okolnost može biti samo to što proračun pripremamo za neku novu vlast, za novi saziv Vijeća ministara BiH. Imajući u vidu tu činjenicu, mi ćemo napraviti proračun sukladno utvrđenim dokumentima i uputit ćemo ga u dalju proceduru, a na novom Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH bit će da utvrde prijedlog koji ide na konačnu odluku Parlamentarnoj skupštini BiH - kazao je ministar Bevanda. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Amidžić: Prijedlog budžeta institucija BiH za 2024. godinu 1,3 milijarde KM

Dom naroda PSBiH po hitnom postupku usvojio prijedlog budžeta za 2023. godinu   

Tegeltija: Ovakav budžet stvara pretpostavku za nesmetano funkcioniranje institucija BiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo