Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 14:24 |

Rajić donirao 10.000 maraka za obnovu crkve sv. Vasilija Velikog u Konjicu

FENA Saopćenje

KONJIC, 21. rujna (FENA) – Uspješni poduzetnik iz Švicarske Luka Rajić boravio je četvrtak u posjetu svom rodnom gradu Konjicu gdje je svojom donacijom Srpskoj pravoslavnoj crkvi u iznosu od 10.000 maraka pomogao da se obnovi crkva sv. Vasilija Velikog, koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2007. godine proglasila Nacionalnim spomenikom BiH.

Tim povodom susreo se s parohom konjičkim Milanom Bužaninom te općinskim načelnikom Emirom Bubalom.

 - Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u prilici da pomognem jednom ovakvom projektu čija je obnova neophodna. Crkva svetog Vasilija Velikog je preko 100 godina star hram i ova donacija je idealna prilika da pomognemo očuvanju vrijedne kulturne baštine grada Konjica. Nakon donacije sredstava za reparaciju orgulja u mjesnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja 2013. godine, te donacije 2016. godine za izgradnju ograde oko nove džamije u Konjicu, ovoga puta smo odlučili pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer smatram da na ovaj način stvaramo doprinos suživotu stanovništva Konjica, bez obzira na njihovo vjersko opredjeljenje - izjavio je Rajić.  

Paroh konjički Milan Bužanin zahvalio je Rajiću na vrijednoj donaciji koja će pomoći obnovi unutrašnjosti crkve.

- Iskoristit ću ovu priliku da se, prije svega, zahvalim gospodinu Rajiću koji je prepoznao potrebu za obnovu našeg hrama. Unutrašnjost crkve svetog Vasilija Velikog potpuno je spaljena i uništena tijekom rata, a donacijama općine Konjic i dobrih ljudi uspjeli smo koliko-toliko spasiti crkvu od daljeg propadanja - kazao je Bužanin.

Po njegovim riječima, neophodna je daljnja obnova koja podrazumijeva: radove na sanaciji zidova, plafona i poda, zatim oslikavanje freski i rekonstrukciju ornamenata, sanaciju ikonostasa i izradu ikona i crkvenog namještaja, obnovu ulaznih vrata, i slično, a u tome će im uvelike pomoći upravo ova donacija. 

Načelnik općine Konjic Emir Bubalo također je izrazio zahvalnost na donaciji, podsjetivši na Rajićevu pomoć rodnom gradu dugi niz godina.

- Zahvaljujem gospodinu Rajiću za sudjelovanje u ovom projektu, ali i svim ostalim projektima u kojima sudjeluje dugi niz godina, a koji su od velike važnosti za grad Konjic. Na ovaj način mnogo pomaže razvoju našeg grada i kreiranju boljeg života - izjavio je Bubalo.

Inače, Luka Rajić tradicionalno, svake godine dolazi u posjetu Konjicu, gdje donira vrijedna sredstva i time pokazuje da svoj rodni grad nikada ne treba zaboraviti. Ovo je druga njegova posjeta ove godine, a prva je bila u srpnju, kada je obišao Muzički centar Rezonanca kojem je prije četiri godine osigurao nabavku muzičkih instrumenata i Centar za hemodijalizu općine Konjic, kojem je posljednjih godina donirao značajna sredstva te pomogao otvaranju Centra i nabavci potrebne medicinske opreme.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu (VIDEO)

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo