Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 13:58 |

Članovi Predsjedništva BiH s ministrom Lavrovom o unapređenju saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović primili su danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, koji je istaknuo da Rusija u pоtpunоsti podržava i pоštuје teritorijalni integritet i suvеrеnitеt BiH, kао i njеnu unutrаšnju strukturu ustаnоvlјеnu Dејtоnskim mirоvnim spоrаzumоm.

Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija održavaju dobre i stabilne odnose i obostrani je interes da se bilateralna saradnja dalje unapređuje, a posebno na ekonomskom planu i u vanjskotrgovinskoj razmjeni, te u oblastima infrastrukture, energetike, obrazovanja, nauke i kulture.

Iskazan je interes za promociju bh. privrede u Rusiji i mogućnosti otvaranja bh. tržišta za potencijalne investitore i ruske kompanije. Konstatiran je značaj aktiviranja ekonomske saradnje, a posebno unutar Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Na sastanku je naglašeno da Ruska Federacija poštuje opredjeljenje Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji, te da cijeni odluku svih nivoa vlasti u BiH da se istovremeno razvijaju dobri odnosi s Ruskom Federacijom.

Razgovarano je o potrebi nastavka dobre saradnje BiH i Rusije na multilateralnom planu.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zahvalnost za interes i posjetu visoke ruske delegacije BiH, što je podstrek daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Lavrov: Rusija cijeni odnose sa Srbijom

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!