Kultura     | 21.09.2018. 13:15 |

Akcija pošumljavanja Sarajeva i olimpijskih planina na Međunarodni dan mira

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Tim Međunarodnog centra za mir (IPC), povodom Međunarodnog dana mira, organizirao je akciju koja je posvećena pošumljavanju Sarajeva i olimpijskih planina Bjelašnice, Igmana, Trebevića i Jahorine.

Zajedno sa učenicima Prve gimnazije, Srednje zubotehničke škole, Srednje škole za okoliš i drvni dizajn i goranima Sarajeva zasadili su 35 smrča i bijelih borova.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić rekao je Feni da su učenici Prve gimnazije na Bijeloj tabiji imali izvanredan nastup kao 'Vitezovi umjetnosti okruglog stola Kralja Arta', odnosno izveli su performans u čast Svjetskog dana mira, 100 godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata i 25 godina od članstva BiH u UNESCO.  

U koloni je bilo 100 učesnika, učenika, gorana i predstavnika Međunarodnog centra za mir. Kolona je krenula ispred Prve gimnazije, prodefilirala ulicama i zajedno s telalom i dobošarom, uputila se na Bijelu tabiju.  

Spahić je naglasio da je tokom priprema za početak pohoda kroz grad Prvu gimnaziju posjetio i ambasador Austrije u BiH Martin Pammer, koji je tom prilikom obišao muzej Prve gimnazije i česitao profesorima i učenicima 140 godina od osnivanja ove ugledne škole u BiH.

- Telal i dobošar kolone pozvali su sve zainteresirane do obiđu Bijelu tabiju gdje je na tom kulturno-historijskom spomeniku napravljen performans oko okruglog stola 'Vitezova umjetnosti Kralja Arta', na kojoj su 12 vitezova - šest djevojaka i šest mladića ispisivali poruke mira, harmonije i slobode upućene svim građanima Sarajeva, BiH i svijeta povodom Svjetskog dana mira - kazao je Spahić.

Na padini Bijele tabije posađeno je sedam sadnica, a nakon toga kolona se uputila na četiri olimpijske planine na kojima su nastavili sadnju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada i Šume Tuzlanskog kantona pokrenule ekološki megaprojekat pošumljavanja

U Brčkom Vlada pomaže pošumljavanje privatnih šuma

Poznata imena dobitnika nagrada i priznanja IPC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo