Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 13:18 |

Predložen pritvor za tri osobe iz Crne Gore zbog krijumčarenja migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Tužiteljstvo BiH saopćilo je da je predložen pritvor za tri državljanina Crne Gore, osumnjičena za krijumčarenje ilegalnih migranata.

U saopćenju za javnost navodi se da su osumnjičeni privedeni u akciji Granične policije BiH na području Tjentišta, a terete se za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata iz Pakistana i Nepala koje su iz Crne Gore prokrijumčarili u BiH.

- Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Ivana Goranovića rođenog 1996. godine u Nikšiću, državljanina Crne Gore, Marka Samardžića rođenog 1986. godine u Podgorici, državljanina Crne Gore i Zilhada Rastodera, rođenog 1983. godine u Rožajama, državljanina Crne Gore - navodi se.

Osumnjičeni su privedeni u akciji Središnjeg istražnog ureda Granične policije BiH i osumnjičeni da su djelujući organizirano, zajedno i u dogovoru, na području Crne Gore preuzeli više ilegalnih migranata (državljana Pakistana i Nepala), te ih izvan graničnih prijelaza prokrijumčarili u BiH i nastavili njihov transport dalje ka unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Otkrili su ih i u tome spriječili pripadnici Granične policije BiH, na području Tjentišta.

- Osumnjičeni su prevozili ukupno osam ilegalih migranata sa kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje kaznenog djela. Migrante su vozili u dva vozila kojima su upravljali osumnjičeni, dok je prvoosumnjičeni (u svojstvu tzv. "čistača") išao vozilom ispred njih i obavještavao ih o eventualnim policijskim kontrolama i patrolama na putu - saopćeno je.

Mjera pritvora za osumnjičene predložena je, između ostalog, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih s obzirom da su državljani Crne Gore i odlaskom iz BiH mogu postati nedostupni pravosuđu, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze te utjecati na svjedoke ili saučesnike.

Tužiteljstvo BiH, policijske agencije i agencije za provođenje zakona, posljednjih mjeseci suočavaju se s povećanim brojem evidentiranih kaznenih djela, koja se odnose na krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora u predmetu 'Black Tie 2'

Akcija 'Piramida' - Borba protiv organizovanog krijumčarenja više od 600 ilegalnih migranata

Delić: Zaštititi žrtave ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu