Stranačke aktivnosti     | 21.09.2018. 09:12 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

„Republici Srbiji se ne smije dozvoliti dalja zloupotreba instituta paralelnih veza nauštrb suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Uviđajući ovaj problem, u Parlamentu BiH sam tražio da bude razmatrana tačku pod nazivom: „Informacija Vijeća ministara BiH o posebnim paralelnim odnosima bosanskohercegovačkog entiteta RS i Republike Srbije s posebnim osvrtom na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine“, rekao je prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH.

„Paralelne veze su predviđene kao nadopuna normalnih međudržavnih odnosa, a ne kao zamjena za njih. Jasno je Ustavom BiH propisano da uspostavom paralelnih odnosa ne smije biti doveden u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Ipak, postupci koje poduzima Srbija, od zajedničkih policijskih akcija do združenih sjednica vlada, pokazuju da ova susjedna država posebne veze sa jednim entitetom tumači kao sredstvo protiv države Bosne i Hercegovine“, istakao je Bećirović.

„Ambicije Dodika, podržane politikom Beograda, da paralelnim vezama daju dimenziju koja je izlazi izvan ustavnih okvira, kao i izbjegavanje Vijeća ministara BiH da raspravlja o ovom pitanju, treba shvatiti krajne ozbiljno. Upravo zato što se nadležnosti u odnosima između entiteta i države Bosne i Hercegovine mogu preklapati ili različitim tumačenjima i političkim pritiscima nelegalno prisvajati od strane entiteta, Ustav je tu vrstu sporova dao u nadležnosti Ustavnog suda BiH.  Tužno je i sramotno da u trenutnim vladajućim strukturama niko nije skupio ni hrabrosti ni znanja da prvo Parlamentu BiH dostavi informaciju koju sam zatražio, kao niti da pred Ustavnim sudom pokrene ovo pitanje. Nakon 7. oktobra, kao budući član Predsjedništva BiH, tražit ću preispitivanje antidejtonske politike Srbije koja putem paralelnih veza nastavlja velikosrpsku politiku iz vremena režima Slobodana Miloševića“, zaključio je Bećirović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'