Svijet     | 20.09.2018. 21:41 |

Tusk: Nema saglasnosti o svim pitanjima u vezi s migracijama

FENA Internet

SALZBURG, 20. septembra (FENA) - Među zemljama članicama Evropske unije i dalje nema saglasnosti po svim pitanjima u vezi s migracijama, ali su sve suglasne da je glavni cilj zaustavljanje ilegalnih migracija i svi su spremni raditi na jačanju vanjskih granica i poboljšanju saradnje s trećim zemljama, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

- Rasprava o migracijama je pokazala da se ne moramo slagati oko svega, ali se slažemo oko glavnog cilja, to jest zaustavljanja ilegalnih migracija u Evropu - rekao je on nakon završetka neformalnog samita EU na kojem su glavne teme bile migracije, unutrašnja sigurnost i Brexit.

Tusk kaže da je samit protekao u konstruktivnoj atmosferi i da postoji spremnost da se nastavi raditi na onome što ujedinjuje i što je već donijelo rezultatate, a to znači jačanje vanjskih granica i jačanje saradnje s trećim zemljama, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Rekao je da je, zajedno s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, počeo dijalog s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem i da za to imaju podršku svih čelnika zemalja članica EU-a.

Najavio je razgovore i s drugim afričkim zemljama u predstojećih nekoliko sedmica te potvrdio da je dogovoren samit EU - Arapska liga u februaru iduće godine u Kairu.

Tusk je, u pogledu unutrašnje sigurnosti, rekao da postoji odlučnost da se podrži ideja Komisije za jačanje Evropske granične i obalne straže, ali i da postoje neka pitanja koja će trebati razjasniti u pogledu suverenosti zemalja članica i veličine Frontexa, agencije EU-a za nadzor granica.

Evropska komisija je prije nekoliko dana predložila znatno jačanje Frontexa, kako bi ta granična agencija postala prava Evropska obalna i granična straža.

Predloženo je povećenje broja pripadnika te agencije sa sadašnjih 1.500 na 10.000 pripadnika do 2020. godine.

Pripadnici Evropske granične i obalne straže mogli bi, po prijedlogu EK-a, provoditi zadatke za koje su potrebne izvršne ovlasti provjeru identiteta, odobravanje ili odbijanje ulaska na vanjskim granicama, presretanje osoba na granici, kako bi se osigurala njihova puna operativnost.

Dio zemalja članica, Mađarska i južne članice EU-a, skeptične su prema tom prijedlogu, jer bi mogao zadirati u suvereno pravo država članica da kontroliraju svoje granice.

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker je kazao da je po tom pitanju "optimista" i da očekuje dogovor o jačanju Frontexa do kraja godine.

Tusk je rekao da također postoji saglasnost za borbu protiv svih oblika hibernetičkog kriminala, manipulacija i dezinformacija.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'