Stranačke aktivnosti     | 20.09.2018. 15:53 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, upozorio je da su plan posjete i reakcije u bh. javnosti na dolazak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, tužni odraz zapuštenosti i bezidejnosti političkog vrha u BiH, kako Srba tako i drugih, a posebno Predsjedništva BiH i sva tri člana.

Uloga Ruske Federacije u BiH vezana je, posebno za provedbu i poštovanje dejtonskog mirovnog sporazuma.

Šepić je podsjetio kako Rusija učestvuje u Vijeću za implementaciju mira (PIC), koje ima uticaj na rad i odluke OHR-a, ali da je i država stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a od čijeg glasa, između ostalih, svake godine ovisi produženje misije EUFOR-a. U odnosu s Ruskom Federacijom nužno je sve to imati u vidu, te u direktnim kontaktima sa predstavnicima Rusije jasno insistirati na tome da se od nje očekuje poštivanje Dejtona, koje znači poštivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, kao međunarodno priznate države, te izgradnju međunarodnih odnosa na tom nivou, a ne nažalost na sadašnje stanje, koje je uglavnom svedeno na odnos Rusije sa jednim bh. entitetom. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata, multietnička država, to je jasno i Dodiku i Ivaniću i Dačiću, kazao je Šepić, ali je jedna potpuna nepoznanica kako je bošnjačko vodstvo odnos s Ruskom Federacijom prepustilo Miloradu Dodiku i Ivici Dačiću. Zaista je jadno i tužno gledati pokušaje da se odnosi Rusije i BiH svedu na vjerski i Dodik-Crnadak-Dačić-Lavrov nivo.

Da bi se to promijenilo, zaključio je Šepić, nužna je odgovorna i jasna vizija bošnjačkog vodstva, koja je do sada izostala i od BiH i Bošnjaka napravila potpune autsajdere. Zato on nudi biračima novu viziju i rješenja, koja od 7. oktobra mogu Bošnjake i BiH kao zemlju učiniti aktivnim akterima regionalne i evropsku politike.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo