Bosna i Hercegovina     | 20.09.2018. 15:23 |

U Goraždu potpisani ugovori za izgradnju sedam kuća

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. septembra (FENA) - U okviru Programa za oporavak od poplava, u Goraždu su potpisani ugovori o izgradnji sedam kuća.

Ugovore je s korisnicima potpisao gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, a riječ je o aktivnostima koje lokalne vlasti realizuju u saradnji sa Delegacijom Europske unije u BiH i Vladom FBiH, te s UNDP-om i njegovim projektnim partnerima (ABS/HWA/IOM), a provode se s ciljem iznalaženja trajnog rješenja za porodice čiji su domovi uništeni u klizištima i poplavama.

Ramović je podsjetio da je 2010. godine Grad Goražde doživio veliku katastrofu u vidu nezapamćenih poplava.

-Na bazi toga uradili smo studiju svega onoga što se desilo i onda smo je poslali na mnoge adrese. Mi smo čak i tužili HE Piva iz razloga što je ljudski faktor kriv za poplave. Zatim zbog velikih kiša i poplava koje su 2014. godine pogodile BiH na području našeg grada desila su se mnoga klizišta, te smo ušli u projekt UNDP-a za pomoć našim građanima. Aplicirali smo za 14 naših porodica i prvih sedam već je prošlo, gdje će se raditi sedam kuća. Projekt je rađen s njemačkom nevladinom organizacijom ASB-om, sa kojom imamo već saradnju na različitim projektima - kazao je Ramović.

Podsjetio je da je prošle godine u saradnji sa ASB-om realizovan projekt nabavke plastenika za 27 porodica.

- Sada će sedam porodica dobiti kuće i to je uspjeh i nas kao lokalne zajednice. Za svakog ovog građanina treba izdati svu potrebnu dokumentaciju koju traži Komisija, koja mora biti po standardima Europske komisije. Sretni smo što će realizacija krenuti odmah i što će građani vrlo brzo imati krov nad glavom - kazao je gradonačelnik Goražda.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'