Bosna i Hercegovina     | 20.09.2018. 15:33 |

Poziv za male grantove u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Mladi, neformalne grupe, udruženja žrtava rata, nevladine organizacije usmjerene ka promoviranju međureligijskog dijaloga i ostale organizacije civilnog društva, te općine, gradovi u kojima se provodi projekat PRO-Budućnost od sutra će moći predložiti svoje ideje i projekte izgradnje mira i jačanja povjerenja u BiH.   

Projekat PRO-Budućnost u kontinuitetu osigurava bespovratna sredstva za pomenute grupe kako bi doprinijele procesu pomirenja i izgradnje povjerenja u BiH, zagovarale za mir i kolektivnu viziju za stabilnu budućnost i povezivale lokalne zajednice.

Ove godine se od aplikanata očekuje da svoje ideje i prijedloge kreiraju u skladu s Platformom za mir koja je rezultat intenzivnog i dugotrajnog rada projekta PRO-Budućnost u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Platformu za mir zajednički su stvarali gradonačelnici, načelnici, vjerski službenici, žrtve rata, predstavnici nevladinog sektora (NVO), mladi, radnici u obrazovanju, kulturi i sportu, te ostali predstavnici relevantnih društvenih sfera. Platforma za mir šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi - saopćeno je iz Catholic Relief Services.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava bit će objavljen na Međunarodni dan mira 21. septembra na web stranici www.probuducnost.ba, u medijima, na facebook stranici PRO-Buducnost i web stranicama projektnih partnera.

USAID-ov projekat PRO-Budućnost provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem BiH (MRV), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).

Širom svijeta, 21. septembar se obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2001. godine ovaj datum je određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Međunarodni dan mira utemeljila je Generalna skupština UN-a 1981. godine, a cilj je da omogući svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

U petak zajednički koncert mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Niša - 'Muzika spaja'

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom