Sport     | 20.09.2018. 13:59 |

Memorijalni košarkaški turnir 'Sabit Hadžić'

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Košarkaški klub Spars organizirat će u naredna dva dana prvi Međunarodni memorijalni turnir "Sabit Hadžić" u spomen proslavljenog košarkaša, osvajača evropskih, svjetskih i olimpijskim medalja i dugogodišnjeg selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Kako su organizatori danas podsjetili, radi se o treneru velikog broja evropskih i svjetskih klubova, a rezultati njegovog rada su zadužili, smatraju, bh. javnost da njegov lik i djelo živi generacijama upravo preko košarkaških utakmica i susreta na kojima je proveo cijeli život.

Namjera je da turnir postane tradicionalni i prepoznatljiv kao mjesto susreta košarkaških ekipa, sportskih legendi i druženja sportista koji će dolaskom podržati gledaoci, navijači i ljubitelji sporta.

Direktor Sparsa Nermin Selimović dodao je na pres-konferenciji u Sarajevu da klub osjeća obavezu prema Sabitu Hadžiću koji je, kazao je, igračka legenda Sarajeva i BiH, ali i bivše države, iznoseći podatak da je Hadžić prisustvovao na 12 do 15 kampova koje klub organizirao u Zaostrogu.

- Dok nije imao angažmane izvan BiH bio je uz ovaj klub i pomagao trenere, zbog čega osjećamo obavezu prema njemu i organizacija ovog turnira je najmanje što možemo uraditi - istaknuo je Selimović.

Bilo je planirano da se dovede još klubova, ali zbog njihovih angažmana to nije bilo moguće te će na turniru biti aktuelni bh. prvak Zrinjski iz Mostara, Sloboda iz Užica, UBSC Graz i Spars kao domaćin turnira.

Pored seniorskih ekipa turnir ima program i za mlađe uzrasne selekcije koje će biti raspoređene prema uzrasnim kategorijama.

Trener ekipe Sparsa Marko Trbić kazao je da je on zahvaljujući Hadžiću i došao u Sparse s kojim je bio u reprezentaciji, a prisjetio se i da je posljednja utakmica na kojoj je Hadžić bio, bila između Sparsa i Širokog.

Turnir počinje sutra u sportskoj dvorani Novo Sarajevo Grbavica, a prva utakmica je zakazana za 17.45 i igrat će je Zrinjski i Sloboda, dok je zvanično otvaranje turnira planirano za 19.30 sati nakon čega će uslijediti utakmica između Sparsa i Graza.

U subotu će mlađe ekipe imati priliku da igraju utakmice, a njihova finalna utakmica planirana je za 14.30 sati dok će se finalna utakmica u seniorskoj konkurenciji igrati u subotu od 19 sati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom