Ekonomija     | 20.09.2018. 13:47 |

Potpisivanje ugovora za prvu fazu izgradnje brze ceste Sarajevo – Goražde

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Potpisivanje ugovora za prvu fazu izgradnje brze ceste Sarajevo – Goražde: probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen, bit će upriličeno u subotu u Goraždu. 

Ugovor će potpisati uime JP Autoceste FBiH direktor Adnan Terzić, te uime izvođača radova direktor Euro-Asfalta d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić.

Potpisivanju će, kako je najavljeno iz JP Autoceste FBiH, prisustvovati ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer BPK Goražde Emir Oković i generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović.

Kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo odabrana je u otvorenom postupku kao izvođač radova na probijanju glavne i servisne cijevi i izradi primarne podgrade za potrebe izgradnje cestovnog tunela Hranjen, što je najznačajniji, ali i najzahtjevniji dio izgradnje.

Vrijednost radova je 81.899.883 KM sa uračunatim PDV-om, a sredstva u visini od 70 miliona KM su osigurana odlukom Vlade Federacije BiH iz akumuliranih dobiti BH Telecoma, dpk je  ostatak iz vlastitig sredstava JP Autoceste FBiH.

Tunel Hranjen će biti dug 5,8 kilometara, a sastojat će se od dvije cijevi. Jedna će biti namijenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu. 

Rok za izgradnju je 36 mjeseci.

Izgradnja ovog tunela predstavlja historijski projekt za Goražde jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, umjesto dosadašnjih sat i po, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Stanari u akciji čišćenja zajedničkih prostorija, za primjer ostalima

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta