Stranačke aktivnosti     | 20.09.2018. 12:54 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Članak načelnika Gračanice Nusreta Helića

Bezbroj je pitanja koja građani Bosne i Hercegovine postavljaju ovih dana. Zašto se naša država koja ima svoju historiju i tradiciju, civilizacijski tok i kulturu, razlikuje od drugih savremenih država?

Ako smo preživjeli ratove koji su se vodili na našoj teritoriji, a najviše njih ne našom voljom, zašto u 21. stoljeću dok se svijet tehnološki i civilizacijski kreće naprijed, Bosna i Hercegovina ne može doživjeti napredak pa i 23 godine nakon posljednih sukoba. Tapkamo u mjestu, mladi nam odlaze, strahujemo za sutra        

Vrijeme je da kažemo dosta. Dosta je iskušenja i eksperimenata, dosta izolacija i apatije. Mnogi od odgovora na postavljena pitanja kriju se u nama i mi u SDP-u odlučili smo da ih javno kažemo svim građanima koji dijele mišljenje s nama i onima koji od paučine nacionalizma, ideoloških ubjeđenja, straha i nepoznanica ne smiju to javno izgovoriti.

Posljedice sa kojima se suočava bh društvo već su nesagledive. Sve veća je neravnopravnost među građanima, narodima i nacionalnim zajednicama. Politički i nacionalistički konflikti jačaju posebno među mladim generacijama. Izostaje snaga solidarnosti prema penzionerima, pripadnicima boračke populacije, obespravljenim i radnicima koji se nalaze na rubu egzistencije. Država Bosna i Hercegovina je na prekretnici. Nastaviti put ponora ili krenuti u odgovorniji pristup problemima i prelazak s riječi na djela. Vrijeme je za strategiju, vrijeme je za djela.

To su neki od razloga zašto se svjetlost na kraju tunela ukazala u liku dr.Denisa Bećirovića. Postoji li danas u Bosni I Hercegovini osoba osim dr.Bećirovića koja je svojim vještinama i djelima dokazala, prije svega iskreni patriotizam prema državi Bosni i Hercegovini čiju je historiju kao i politički razvoj i ustroj naučno usavršio. Svih proteklih godina političkog djelovanja uvjerljivo je i efikasno dokazivao čemu svjedoče argumenti sažeti u njegovoj posljednjoj knjizi “Bosna i Hercegovina u fokusu”. Denis Bećirović svoj posao i zadatak koji su mu prethodnih godina povjeravali građani ove zemlje, radio je savjesno, dostojanstveno, državnički. On državu Bosnu i Hercegovinu posmatra kao i njene narode. Ujedinjeno bez podjela, integrativno u zajednici europskih država i naroda, s antifašističkom prošlošću i modernom budućnošću.    

Pored svega toga, dr. Denis Bećirović je mlad, obrazovan, perspektivan ali i iskusan političar s vizijom, vrijedan, pošten i dobar čovjek. Za njega Bosna i Hercegovina nema alternativu što je dokazao brojnim prijedlozima, nacrtima i rezolucijama u političkoj karijeri. Kao takav je sigurno s puno odgovornosti preuzeo težak zadatak. Da pod jedinstvenom zastavom države Bosne i Hercegovine povede građane naprijed i ispravi greške svojih prethodnika.

A zato mu treba podrška građana , nas koji dijelimo mišljenje da ovako dalje ne ide. Dr. Denis Bećirović je pouzdan lider potreban danas Bosni iHercegovini, jer sutra već može biti kasno.

Bosna i Hercegovina, nažalost već je izgubila, odlaskom velikog broja građana, nepravdom prisutnom u svim porama društva i strahom da se prošlost ponovi. Postoji ipak nada da se sve to može promjeniti, da strah postane ohrabrenje, da nepravda  probudi čestitost, da besperspektivnost prouzrokuje novu šansu.

A ovo je šansa koja se ne propušta. Sportski rečeno, “ako vam sudija dosudi penal, neka ga izvede najbolji strijelac”. Neka i BiH jednom zaigra na sigurno. Zato građani nemojte dvojbiti između prošlosti i budućnosti, između nesigurnosti i prospretiteta, između Denisa i drugih. Jer drugi su neuporedivi s Bosnom i Hercegovinom.

Zabrinut za politike koje se diriguju iz Beograda, Zagreba, Ankare odlučno pozivam sve bosance i hercegovce da svoj glas podignu i ponosno 7.oktobra podrže, ne Denisa Bećirovića, nego državu Bosnu i Hercegovinu, ne SDP nego identitet europske i antifašističke Bosne i Hercegovine, ne politiku jedne stranke nego #ZEMLJU ZA SVE NAS.   

Ja mu vjerujem i zato je Denis Bećirović moj jedini izbor za člana Predsjedništva BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'