Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 20.09.2018. 13:05 |

Još 25 optužnica protiv bivšeg premijera Malezije Najiba Razaka

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 20. septembra (FENA) - Protiv bivšeg premijera Malezije Najiba Razaka podignuto je 25 novih optužnica za korupciju u vezi skandala sa državnim investicionim fondom 1MDB (1Malaysia Development Berhad).

Od toga, četiri se odnose na zloupotrebu moći, 21 na pranje novca, a radi se o "pranju" stotina miliona dolara koje je primio na svoj privatni bankovni račun.  

Najiba je u srijedu pritvorila malezijska Antikorupciona agencija, jer je navodno prebacio 681 milion dolara na svoj račun. Bivšeg premijera ispitala je policija, nakon čega se u četvrtak pojavio pred sudom u Kuala Lumpuru.

Najib se izjasnio da nije kriv niti po jednoj tački optužnice, kojih je sada čak 32.

Ranije, Najib je optužen za pranje novca, povredu povjerenja i zloupotrebu položaja, nakon što je kako se navodi, prisvojio deset miliona dolara od SRC International, podružnice 1MDB.

U julu je uhapšen, ali i pušten uz kauciju u iznosu od 250.000 dolara. Tada su istražitelji u njegovoj kući zaplijenili nakit i luksuznu robu u vrijednosti od 250 miliona dolara.

Nekadašnji premijer negira da je učinio nešto loše.

Suđenje Najibu trebalo bi početi sljedeće godine.

1MDB je predmet međunarodne istrage u najmanje šest zemlja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Singapur i Švicarsku, jer se sumnjiči za pranje novca i korupciju na najvišem nivou, prenosi Al Jazeera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izraelski premijer Netanyahu napušta bolnicu sutra

Ambasador Edin Jahić predao akreditive kralju Malezije Sultanu Ibrahimu

Mitsotakis: Mjere protiv navijačkog nasilja daju rezultate

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta