Bosna i Hercegovina     | 20.09.2018. 13:23 |

'PROI' - Djeca treba da budu zaštićena od duhanskog dima u školama i vrtićima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Nevladine organizacije članice Partnerstva za BiH bez duhanskog dima traže od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo potpuno ograničenje upotrebe duhana unutar svih vaspitno-obrazovnih ustanova.

- Djeca treba da budu zaštićena od duhanskog dima u školama i vrtićima. Stoga, treba poduzeti konkretne mjere i prije nego što bude usvojen novi zakon o kontroli duhana u FBiH - poručuju iz nevladine organizacije PROI, koja vodi kampanju 'Smeta Mi'.

Ističu da, s početkom školske godine, na njihovu adresu pristižu brojne pritužbe učenika, roditelja i osoblja vezane za upotrebu duhana u zbornicama i drugim prostorijama škola. Upozoravaju da odvojene prostorije za pušače (čak i s fizičkim barijerama) nisu dovoljna zaštita od izloženosti duhanskom dimu jer 'lako prolazi i kroz najmanje pukotine i dugo se zadržava u zraku'.

- To znači da dozvoljeno pušenje u zbornici ili bilo kojoj drugoj prostoriji unutar vaspitno-obrazovne ustanove ugrožava zdravlje ne samo osoba u toj prostoriji nego i zdravlje svih učenika i osoblja škole, koji su primorani udisati duhanski dim - naglašava se.

U saopćenju za javnost navodi se da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS prva adresa kojoj su se obratili te poručuju da će apelirati na ministarstva i u drugim kantonima da poduzmu konkretne korake u vezi s potpunim ograničenjem upotrebe duhana unutar vaspitno-obrazovnih ustanova.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu