Bosna i Hercegovina     | 20.09.2018. 11:15 |

Na okruglom stolu 'Mladi za bolje sutra' predstavljen Nacrt strategije za mlade

FENA Saopćenje

BUSOVAČA, 20. rujna (FENA) - Udruga za održivi razvoj UZOR organizirala je sinoć u Busovači okrugli stol pod nazivom "Mladi za bolje sutra" s ciljem prezentacije inicijative za izradu Nacrta strategije za mlade Srednjobosanske županije (SBŽ).

Na okruglom stolu bilo je riječi i o trenutnom stanju, problemima i potrebama mladih te prijedlozima i mjerama za njihovo rješavanje. Posebna pažnja bila je usmjerena na promociju Zakona o mladima FBiH - normativnog akta institucija vlasti s programskim pristupom djelovanja prema mladima, a što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve zakona i mjere za njihovu realizaciju.

 Uz zastupnicu u Skupštini SBŽ-a Suzanu Krišto, koja je pripremila i prezentirala Nacrt, govorili su i predsjednik UZOR-a Dario Plavčić, predstavnica Povjerenstva za mlade Općine Busovača Vildana Kulić, te predsjednik Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak.  

 Predsjednik UZOR-a Dario Plavčić u svom je obraćanju predstavio dosadašnji rad i ciljeve ove nevladine udruge, kazavši kako je spomenuta udruga osnovana s ciljem poticanja održivog razvoja lokalne i regionalne zajednice kroz naglasak na socijalno održivo poduzetništvo.

-  Mi smo u SBŽ-u osigurali mogućnost volontiranja, odnosno svim mladima nakon završetka studija omogućen je pripravnički ili volonterski staž gdje se u jednoj godini izdvaja oko 3,5 milijuna maraka proračunskih sredstava za 300 mladih ljudi i tako im je omogućena konkurentnost na tržištu rada – naglasila je Krišto koja je izrazila nezadovoljstvo što do sada nije predložena nijedna strategija za mlade u SBŽ-u, obećavši kako će vrlo brzo predložiti Nacrt strategije za mlade u saborsku proceduru.

Napomenula je kako će Nacrt obuhvatiti niz mjera kroz sve oblasti i nadležnosti SBŽ-a, kako poboljšati poziciju mladih te "kako im olakšati život na našim prostorima i na neki način pokazati da mi mladi možemo raditi za bolje sutra".

Uz nešto dužu diskusiju, na koncu su usvojeni i zaključci sinoćnjeg okruglog stola, među kojima je i onaj da mladi mogu doprinijeti boljem sutra zajedničkim radom i većim angažmanom kroz nevladine udruge, političke stranke i drugi aktivizam te da sva tijela i institucije trebaju dati veću potporu u rješavanju problema mladih.

Aktivnosti projekta "Mladi za bolje sutra" nastavit će se medijskom kampanjom i drugim aktivnostima u kojima će se promovirati Zakon o mladima FBiH, priopćeno je iz Udruge za održivi razvoj UZOR.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostarski sajam: Okrugli stol na temu 'Herzegovina Cycle Cool Tours'

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta