Svijet     | 19.09.2018. 19:57 |

Trump pozdravio napredak na samitu dviju Koreja

FENA Internet

WASHINGTON, 19. septembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u srijedu samit između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina te ocijenio da je postignut "silan napredak" sa Sjevernom Korejom na nekoliko frontova, uključujući denuklearizaciju, prenose agencije.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, rekao je da su sporazumi koje su vođe dviju Koreja postigli u utorak na tom sastanku, na kojem je Sjeverna Koreja rekla da će trajno zatvoriti svoje ključne raketne poligone uz prisustvo stranih stručnjaka, "jako dobra vijest".

- On [Kim] smiren je, i ja sam smiren, pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi - rekao je čelnik Sjedinjenih Američkih Država govoreći o sjevernokorejskom kolegi.

Trump je ranije ocijenio da su sporazumi dviju Koreja "vrlo uzbudljivi".

- Kim Jong-un pristao je na nuklearne inspekcije, koje su predmet završnih pregovora, te trajno zatvaranje poligona za nuklearna testiranja u prisustvu međunarodnih stručnjaka - napisao je Trump na Twitteru, prenosi Al Jazeera Balkans.  

"U međuvremenu, neće biti testova projektila ni nuklearnih testova."

Sjeverna Koreja pristala je trajno zatvoriti svoje ključne poligone projektila u prisustvu stranih stručnjaka, kao i svoj glavni nuklearni kompleks ako SAD preduzme odgovarajuće mjere kojima bi se zauzvrat nagradio osiromašeni Pjongjang.

Dvije Koreje također su se dogovorile da će se zajedno kandidovati za Olimpijske igre 2032.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo