Bosna i Hercegovina     | 19.09.2018. 17:33 |

Kučuk: Zdravstvene ustanove prilagoditi za osobe s kognitivnim oštećenjima

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Stručnjaci raznih profila okupili su se danas u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' na skupu koji ima za cilj ukazati na važnost adekvatnog tretiranja osoba s kognitivnim oštećenjima i prilagođavanja prostora u zdravstvenim ustanovama za njihove kao i za mogućnosti osoba s bilo kojim od drugih oblika oštećenja.

Direktor Centra za demenciju Sarajevo Osman Kučuk pojasnio je u izjavi za Fenu da ovdašnje zdravstvene ustanove uglavnom nisu prilagođene za samostalno kretanje osoba s kognitivnim oštećenjima.

Za njih su tako nesavladive barijere u kretanju prostorom npr. nerazumljive markacije (mali i neadekvatni putokazi), pogrešno osvjetljenje, neprimjeren dizajn prostora, pogrešno korištenje boja, loša prostorna organizacija i zamršene hodne linije.  

- Bitno je da se prostori (vanjski i unutarnji) naprave pristupačnijim za korištenje. Putokaz ako je jasan, pomaže zdravoj, a posebno bolesnoj osobi - naglasio je.

Osoba s kongitivnim oštećenjima mogu imati probleme s prepoznavanjem i viđenjem boja, prepoznavanjem, viđenjem i imenovanjem oblika, percepcijom prostora, orijentacijom, razumijevanjem slika i natpisa, a samo osoba s demencijom u BiH ima oko 150.000.    

Podsjetio je na podatak da Konvencija UN-a o ljudskim pravima osoba s invaliditetom definira da 'osobe s invaliditetom uključuju one koje imaju dugotrajno fizičko, mentalno, intelektualno ili senzorno oštećenje koje u interakciji s različitim preprekama mogu ometati njihovo puno i efektno učešće u društvu na jednakoj osnovi sa drugima'.  

Direktor Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Zlatko Kravić u uvodnom obraćanju na skupu istaknuo je važnost jasnog definiranja još jedne kategorije osoba s onesposobljenjem da bi im se omogućio što bolji pristup.

Napominje da ta bolnica, s Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), provodi prilot projekt uvođenja Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI).

O ISOSI je, na okruglom stolu, govorio direktor AKAZ-a Ahmed Novo istaknuvši da su to prvi standardi koji su namijenjeni uspostavljanju višeg nivoa kvaliteta pristupačnosti zdravstvenih institucija i pružanja cjelovitih usluga u odnosu na pacijente koji su osobe s invaliditetom.

- Najveća vrijednost tih standarda je što su u izradi sudjelovale osobe s invaliditetom i udruženja koja ih okupljaju, kao i Centar za demenciju koji se prijedlozima i sugestijama uključio u dopunu - kazao je Novo.

Skup službenog naziva 'Označavanje prostora u zdravstvenim ustanovama za osobe sa kognitivnim oštećenjem i invaliditetom“ upriličen je uz Svjetski dan Alzhajmerove bolesti koji se obilježava 21. septembra, a bila je to prilika da se na stručan način sagleda problematika dementnih osoba i njihovih njegovatelja s ciljem podizanja nivoa svijesti o toj bolesti.      

Alzheimerova bolest je progresivna degenerativna bolest mozga koja pogađa prvenstveno osobe starije od 65 godina. Obilježava je postupni gubitak funkcija mozga zbog oštećenja nervnih ćelija. Bolest uništava memoriju i druge važne mentalne funkcije i dovodi do gubitka intelektualnih i socijalnih vještina.

Naučnici tvrde da je Alzheimerova bolest rezultat kombinacije genetskih faktora, načina života i faktora sredine. Medikamenti koji se koriste za liječenje smanjuju simptome, ne mogu da izliječe uzrok ali odgađaju rapidno propadanje ličnosti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambulanta 'Sve na jednom mjestu' olakšala zdravstvene procedure za djecu s posebnim potrebama

Erdogan se pridružuje propalestinskom skupu uoči obilježavanja stogodišnjice sekularne Turske

Brkić sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosnim izazovima NATO-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana