Stranačke aktivnosti | Saopćenje

Reagiranje ministra unutrašnjih poslova KS na saopćenje stranke SDA

Izražavam duboko žaljenje i zabrinutost u vezi s jučerašnjim gnusnim događajem kojom prilikom je zapaljen automobil potpredsjednice Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Adise Omerbegović-Arapović.

Na rasvjetljavanju ovog događaja kao i na identifikaciji i pronalasku vinovnika ovog krivičnog djela rade naši policijski službenici u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo.

U vezi sa saopćenjem stranke SDA, a povodom navedenog događaja i traženja od ministra da “konačno počne raditi svoj posao”, moram naglasiti da me veoma zabrinjava neupućenost i neznanje kadrova ove stranke, koji preko 25 godina obnašaju rukovodne funkcije na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Podsjećam, policija je operativno samostalan organ izvršne vlasti, a koji je tek za vrijeme mandata SBB-ovih ministara, g. Juske Ismira, a posebno mene, dobio pored operativne i budžetsku samostalnost, a time je stavljena i tačka na depolitizaciju odnosno potpunu operativnu samostalnost.

I ovu priliku koristim da naglasim da policija nije niti smije biti agencija za provođenje stranačkih ideologija ili ciljeva. Kadrovi SDA stranke napokon trebaju naučiti da se ministri ne petljaju u operativni rad policije.

Apsolutno bez potrebe da se pravdam ili dokazujem bilo kome za ono što sam uradio u svom mandatu za nepune dvije i po godine, želio bih poručiti kolegama iz SDA da iza svakog od nas ostaju djela, a nikako političko obojene priče ili lažna obećanja.

S tim u vezi volio bih da su kolege iz SDA svoju zabrinutost i osudu ovog događaja izrazili na način da su jučer na press-konferenciji “statirali” rame uz rame s ministrom MUP-a KS.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.