Bosna i Hercegovina     | 19.09.2018. 16:43 |

Saradnja Ombudsmena BiH i Misije OSCE-a na visokom nivou

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Ombudsmen Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović  primio je danas u sjedištu institucije Ombudsmena u Banjaluci šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Brucea G. Bertona, istaknuvši da je dosadašnja saradnja institucije Ombudsmena BiH i Misije OSCE-a u BiH bila na visokom nivou te da će zasigurno u istom kontinuitetu biti nastavljena u budućnosti.

Razgovarano je o stanju ljudskih prava u BiH, s posebnom pažnjom na slobodu medija i okupljanja, kao i stanju u oblasti migracija.

Ombudsmen Mitrović informisao je šefa Misije OSCE-a u BiH o prioritetnim ciljevima i aktivnostima institucije Ombudsmena, kao što je izrada specijalnih izvještaja, terenski rad Ombudsmena, te kontinuirani rad na predmetima po pojedinačnim žalbama građana.

Sagovornici su razmatrali i oblasti u kojima će se buduća saradnja realizirati, zaključivši kako će realizacija preporuka Ombudsmena biti jedna od prioretnih oblasti, ali i ostale aktivnosti koje mogu doprinijeti promociji i zaštiti ljudskih prava.

U konačnici, Mitrović i Berton složili su se o potrebi nastavka dosadašnje saradnje u cilju ostvarivanja punog poštivanja ljudskih prava za sve građane u BiH.

Sastanku su prisustvovali i šef terenskog ureda Misije OSCE-a u Banjaluci Dmitry Iordanidi i direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba, saopćeno je iz institucije Ombudsmena BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana