Bosna i Hercegovina     | 19.09.2018. 15:19 |

Debata u Banjoj Luci o potrebi nastavka reformi u BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. septembra (FENA) - Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovao je danas u Banjoj Luci diskusiju s akademskom i poslovnom zajednicom, studentima i predstavnicima nevladinog sektora o potrebi nastavka reformi u zemlji.

Zbog zdravstvenih problema ovog skupu nije mogao da prisustvuje šef Delegacije EU u BiH i Lars-Gunnar Wigemark, a šefica Ureda Delegacije EU u Banjoj Luci Alexandra Wagner je istakla da žali jer nisu organizovali sastanak na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, kako je to prvobitno planirano, budući da je ovo važan skup o nastavku socijalno-ekonomskih reformi.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack nije željela da govori da li vlast RS-a i sankcije SAD-a prema predsjedniku i potpredsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću imaju veze s tim da skup nije održan na Ekonomskom fakultetu, već u Hotelu "Bosna".

-U akademskoj zajednici treba da se vodi poštena, otvorena i fer rasprava, čak i ako postoje nesporazumi i stvari oko kojih se ne slažemo - istakla je ona dodajući da se kroz diskuju dolazi do boljih rješenja.    

Navela je da razumije da su studenti trenutno fokusirani na ispite.

Kada je u pitanju debata o potrebi nastavka reformi u BiH, podsjetila je da je prvi takav skup ranije održan u Sarajevu.

-Posljednjih godina postignut je napredak kada je u pitanju rast prihoda, smanjenje nezaposlenosti, ali još puno toga tek treba uraditi i treba nastvait raditi na tome - rekla je Cormack.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu