Sport     | 19.09.2018. 15:17 |

Nataša Kaurin jedina učesnica iz BiH na UTMB

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Nataša Kaurin jedina je žena iz Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na najvećoj svjetskoj trci u planinskom trčanju Ultra Trail de Mont Blanc (UTMB), koja je nedavno održana na Alpama.

Trka je startala u francuskom Chamonixu, a trasom dugom 170 kilometara, više od 10.000 takmičara trčalo je kroz planinske predjele Francuske, Italije i Švicarke. Kaurin je završila utrku od 55 kilometara, s usponom od 3.500 metara.

- Biti dio događaja kao što je UTMB je velika čast i zadovoljstvo. Sretna sam što sam uspješno završila trku za koju sam se pripremala osam mjeseci. Jednako sam sretna i ispunjena bila i kao navijač, naročito što sam naše trkače iz BiH i regiona mogla da pratim i bodrim. Energija koju osjećate tokom učešća u ovakvom događaju je jedinstvena, emocije su intenzivne, a atmosfera u Chamonixu je slika koja se pamti cijeli život - kazala je Kaurin.

Osim Kaurin, na najvećoj svjetskoj utrci u planinskom trčanju BiH su predstavljala još tri takmičara: Mate Ćurić, Branislav Pavić i Benjamin Krnić.

Pavić je trčao centralnu trku, dugu 170 kilometara s usponom od 10.000 metara koja je prolazila kroz sve tri države.

- Trebalo mi je tri godine da se ponovo prijavim na ovu utrku. Prvi put, 2015. godine sam završio na 776. mjestu. Postavio sam sebi dva cilja. Primarni da uopće dođem do kraja, i drugi, da stazu pređem u što kraćem roku. Uspio sam i za nešto više od 30 sati sam kroz cilj prošao kao 131 takmičar. Ovo je bila i sjajna priprema za nastup za reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 24 sata te nastup na trail Svjetskom prvenstvu koja će biti održana naredne godine - rekao je Pavić.

Krnić naglašava da je planinsko trčanje sve popularnije u BiH te da je za očekivati da će narednih godina broj učesnika iz BiH u UTMB-u rasti.

Pojašnjava da se bodovi potrebni za učešće mogu prikupiti i na domaćim utrkama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo