Kultura     | 19.09.2018. 14:03 |

Četiri predstave u Dječijem programu Međunarodnog teatarskog festivala MESS

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Dječiji program važan je segment Međunarodnog teatarskog festivala MESS, a ove godine sadrži četiri predstave iz Bosne i Hercegovine i inozemstva koje će biti izvedene u Pozorištu mladih Sarajevo.   

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković danas na konferenciji za novinare nije krio zadovoljstvo zbog činjenice da uspijevaju u namjeri da sačuvaju kontinuitet dječijeg programa tog festivala te činjenice da je taj program sadržajno prilagođen svim kategorijama i publici različite starosne dobi.

Istaknuo je i prostornu prilagođenost te spomenuo činjenicu da je odnedavno zgrada Pozorišta mladih Sarajevo prilagođena i osobama s invaliditetom. Sve to je, kako je kazao, u duhu ovogodišnjeg mota MESS-a koji glasi 'Otvoren za sve'.

S tim u vezi izdvojio je predstavu 'Svirala', koju Pozorište mladih Sarajevo realizira zajedno s Udruženjem 'Život s Down sindromom FBiH'. U toj predstavi angažirano je 17 mladih ljudi, od kojih su mnogi s Down sindromom.  

Koordinator Dječijeg programa Oliver Jović istaknuo je ideju organizatora da se Mali MESS širi a sadržaje približi i publici u manjim mjestima koji nažalost nemaju često priliku da prisustvuju događajima te vrste. Po njegovim riječima, bitan detalj tog programa je i balans domaćih i sadržaja iz inozemstva.  

Dramaturg Pozorišta mladih Sarajevo Segor Hadžagić naglašava da Mali MESS dopunjava segment dječijeg teatra, a ističe važnost suradnje s pozorištima iz regije i svijeta, kao i radionice namijenjene za edukaciju mladih osoba.  

U ovogodišnjem Dječijem programu predstave su iz BiH, Hrvatske i Austrije (austrijsko-hrvatska koprodukcija), a sadržaji su prilagođeni za sve uzraste.

Mali MESS 29. septembra otvara lutkarska predstava 'Dindim', autorski projekt Tamare Kućinović koji se bavi prijateljstvom i baziran je na istinitom događaju. Programom Malog MESS-a planirana je predstava 'Čarobna lampa', produkcija Pozorišta mladih te predstava iz Austrije 'Tigrasti ljiljani' koja se bavi odrastanjem i životnim ciklusom, a izvođači su starosti od sedam do 80 godina. Najavljena je i radionica namijenjena za edukaciju mladih o tehnici rada s grafoskopom za kreiranje određenih predstava, kao i radionica u kojoj se suvremeni ples koristi za senzibilniji odnos djeteta i roditelja.

Međunarodni teatarski festival MESS bit će održan od 29. septembra do 6. oktobra, a publika će moći pogledati ukupno 23 predstave iz 17 država. Festival MESS čine tri segmenta - glavni program Festivala, Mali MESS - program za djecu i MESS Forum.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta