Bosna i Hercegovina     | 19.09.2018. 13:55 |

Dodijeljene nagrade 'Šampioni inkluzije' za 34 pojedinca i organizacije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - U Bosni i Hercegovini 40 posto stanovništva izjavilo je da ne želi da njihova djeca budu u istom razredu s djecom koja imaju poteškoća u razvoju, zbog čega je u takvoj zemlji od izuzetnog značaja izdvojiti one pojedince i organizacije koje čine mnogo na inkluziji.

Zato je Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u BiH, u saradnji s Delegacijom Evropske unije u BiH, organizirao konkurs na koji su se mogli prijaviti oni koji su dali značajan doprinos da se djeca u njihovoj okolini razvijaju do svog punog potencijala, a najzaslužnijim danas u Sarajevu uručena su priznanja "Šampioni inkluzije".

Više od 100 pojedinaca i organizacija prijavljeno je na ovaj konkurs te su organizatori morali uvesti kriterije kako bi njih 34 bilo proglašeno za šampione inkluzije jer su u institucijama, nevladinim organizacijama i uopće u svojoj zajednici dali doprinos razvoju djece s poteškoćama.

Nekima od njih nagrade je uručila petorostruka osvajačica zlatnih medalja plivačkih takmičenja na Specijalnoj olimpijadi, glasnogovornica UNICEF-a Sjedinjenih Američkih Država i Specijalne olimpijade Lucy Meyer, koja je do sada pomogla prikupljanje 500.000 američkih dolara za različite programe UNICEF-a namijenjene djeci sa invaliditetom.

Kako je ispričala ova mlada djevojka, cerebralnu paralizu dobila je jer pet minuta po rođenju nije dobila dovoljno kisika, a doktori su joj tada predviđali da nikada neće sjediti ili samostalno gutati, ali bili su u krivu sada je završni razred srednje škole u Los Angelesu i olimpijska pobjednica.

Postigla je mnogo, kaže, putovala je u Brazil i druge zemlje gdje je govorila o tome da sva djeca moraju imati ista prava i da im se mora omogućiti da dostignu svoj puni kapacitet iako zna da i u zemljama u kojima je to omogućeno još mnogo toga treba da se uradi.

Širom svijeta 93 miliona djece do 15 godina žive s poteškoćama i vrlo često ne dobijaju podršku kakvu zaslužuju, a Meyer kaže da je njen cilj da se djeca igraju i uče zajedno jer zna koliko je to važno budući da ona tako živi svaki dan.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan govorila je danas o važnosti uključivanja lokalne zajednice, ali i svih nivoa vlasti kako bi se osigurao veći stepen inkluzije, dodajući da je BiH napredovala u tom smislu u posljednjih nekoliko godina, ali mnogo toga je još potrebno uraditi.

Iznijela je podatak da je u posljednje tri godine 2.000 djece dobilo  bolji pristup socijalnoj zaštiti, za 3.000 njih urađena je rana detekcija i intervencija, a 675 ima benefite od inkluzivne nastave.

Ovako visok procent onih koji ne žele da im djeca pohađaju isti razred kao ona koja imaju poteškoće pokazuje još uvijek veliki stepen diskriminacije i stigmatizacije, ali Narayan smatra da su zbog toga ovakvi događaji još od većeg značaja.

- Moramo se uhvatiti u koštac sa stigmatizacijom, boriti se protiv nje i dokazati ljudima da boravak djece u istim učionicama ima prednosti i za djecu koja nemaju poteškoća jer na taj način uče o različitostima - zaključila je Narayan.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno podsjetio je da je inkluzija dio evropskih standarda i to ima veze s jednakim pristupom zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zapošljavanju.

- Potrebno je osigurati mnogo više od onoga što pojedinci i građane rade, mogu uraditi mnogo, ali ne sve. Zato se okrećemo institucijama države iako postoje finansijska ograničenja no neophodan je dijalog sa organizacijama civilnog društva - kazao je Sinno.

Kako je danas najavljeno UNICEF i druge organizacije nastavit će prepoznavati pojedince i organizacije koje su posvećene postizanju veće inkluzije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici Brčkog i UNICEF-a razgovarali o poboljšanju položaja djeca

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

UNICEF - Gaza je 'najopasnije mjesto na svijetu za biti dijete'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo