Bosna i Hercegovina     | 19.09.2018. 14:50 |

Kolektivni ugovori sa uposlenim u zdravstvu ZDK-a provode se bez poteškoća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, premijer Miralem Galijašević analizirao je sa saradnicima primjenu kolektivnih ugovora sa sindikatima uposlenih u zdravstvu na području ovog kantona.

Analiza je izvršena u svjetlu aktuelnih dešavanja u oblasti zdravstva u nekim kantonima na području Federacije BiH.

Ocijenjeno je kako se kolektivni ugovori sa Samostalnim strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK-a potpisanim u novembru 2017. godine, te Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK, koji je potpisan u januaru ove godine, provode bez poteškoća.

- Ugovorima je predviđeno fazno povećanje plaća uposlenih za preko 20 posto, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, a kolektivni ugovori se primjenjuju u potpunosti. Vlada ZDK, zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, uložila je maksimalne napore kako bi se poboljšao status uposlenih u zdravstvu, jer plaća nije povećavana 10 godina. Dodatni prihodi u fondu ZZO od 7,6 miliona KM bit će usmjereni za poboljšanje zdravstvene zaštite, a Vladi je to dobar signal i garancija da će izvršiti preuzete obaveze prema uposlenima u zdravstvu - kazao je premijer Galijašević.

Vlada istovremeno čini napore da poboljša uslove za liječenje pacijenata u ZDK, a generacijski projekt je predstojeća rekonstrukcija i unapređenje energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica za što je osiguran kredit EBRD-a od 20 miliona KM te dva miliona maraka granta, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo