Kultura     | 19.09.2018. 14:17 |

'Bure baruta' u petak zvanično otvara 69. umjetničku sezonu BNP-a Zenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Premijernom izvedbom međunarodnog koprodukcijskog projekta "Bure baruta" Bosansko narodno pozorište Zenica u petak će zvanično otvoriti 69. umjetničku, pozorišnu i koncertnu sezonu.

Predstava "Bure baruta" je nastala u koprodukciji BNP-a Zenica, Skoplje Film Studija i Makedonskog narodnog teatra Skoplje, a prema poznatom dramskom tekstu Dejana Dukovskog i u režiji Nine Nikolić.

Bh. premijera predstave će biti zabilježena na velikoj sceni, a prva reprizna izvedba je zakazana dan kasnije.

Povodom premijerne izvedbe, u BNP-u Zenica na današnjoj konferenciji za medije govorili su direktor BNP-a Hazim Begagić, rediteljica Nina Nikolić i glumci iz ansambla predstave Saša Handžić, Nusmir Muharemović i Enes Salković.

Direktor Begagić je izjavio kako je "Bure baruta" značajan projekat za Bosansko narodno pozorište Zenica, ali i za Bosnu i Hercegovinu, jer je realizacija predstave direktni rezultat programa međunarodne kulturne saradnje između BiH i Republike Makedonije.

Koprodukciju ove predstave je podržalo Ministarstvo kulture Republike Makedonije i gradovi Zenica i Skoplje, što u potpunosti potvrđuje uspješnost njenog međunarodnog karaktera.

Ovo je prvi put da u BNP Zenica predstavu režira mlada makedonska rediteljica Nina Nikolić, koja je tim povodom kazala da tekst "Bure baruta" Dejana Dukovskog i nakon dvadeset i pet godina od praizvedbe korenspondira sa sadašnjim vremenom.

Glumci Saša Handžić, Nusmir Muharemović i Enes Salković su izrazili zahvalnost rediteljici Nikolić na izuzetno lijepom, inspirativnom i ugodnom radu na novoj predstavi, u kojoj su, kako su istakli, do izražaja mogle doći glumačke kreativne sposobnosti koje ostavljaju i svojevrsni autorski trag u predstavi.

U predstavi igraju Saša Handžić, Muhamed Bahonjić, Dženana Džanić, Enes Salković, Miroljub Mijatović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Kemal Rizvanović, Aleksandar Mihajlovski, Adis Mehanović. Dramaturginja predstave je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografija je povjerena Lejli Hodžić, a rad na scenografiji bio je povjeren Vedranu Hrustanoviću. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert.

Makedonska premijera je najavljena za četvrtak, 27. septembra u Makedonskom narodnom teatru Skoplje, u okviru Internacionalnog teatarskog festivala MOT Skoplje, a već dva dana kasnije, 29. septembra će biti izvedena u Narodnom teatru Bitolj, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP-a Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

BNP Zenica predvodi dvogodišnji međunarodni projekt 'Feminističko čitanje klasika'

Prvi samostalni koncert sevdalinki zeničkog hora Art Sonore u višeglasnoj i 'a capella' izvedbi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo