Bosna i Hercegovina     | 19.09.2018. 13:20 |

Sud BiH: Nužno izbjegavati tendenciozno i bombastično izvještavanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine poziva medije, novinske kuće i sredstva informisanja da fer i pošteno, odgovorno i transparentno, bez predrasuda i pežorativnih aluzija izvještavaju o sudskim postupcima, uvažavajući presumpciju nevinosti optuženih, dignitet žrtava i svjedoka, pazeći na ugled, autoritet i dostojanstvo suda i sudija, te poštujući prava drugih učesnika u postupku.

Sud BiH koji se oglasio danas saopćenjem za javnost zbog sve učestalijih tendencioznih, neprofesionalnih i netačnih medijskih izvještavanja o predmetima koji se procesuiraju pred ovim sudom, a radi unapređenja javnog diskursa i istinitog i pravilnog informisanja zainteresovane javnosti, navodi da je opredijeljen za transparentno i odgovorno izvještavanje o predmetima koje presuđuje.

Sud BiH navodi da se "preporukama i deklaracijama Vijeća Evrope potiče izvještavanje medija o sudskim postupcima, te se sudovi obavezuju na transparentan odnos prema medijima i javnosti, ali i medijima se, između ostalog, sugeriše: profesionalizacija i edukacija novinara u oblasti prava i procedura, odgovorno izvještavanje o krivičnim postupcima, razrađivanje smjernica i normi profesionalne etike, poštivanje dostojanstva i sigurnosti učesnika u krivičnim postupcima, te izbjegavanje predrasuda i pežorativnih aluzija prilikom izvještavanja".

Sud BiH poziva nadležne institucije da zakonskim tekstom predvide pravila o medijskom izvještavanju u vezi sa krivičnim postupcima, kako bi se na jasan i nedvosmislen način uveo red u ovaj segment medijskog rada, te sloboda izražavanja pravilno percipirala u našem pravnom poretku i praksi, u skladu sa Ustavom i međunarodnim dokumentima.

Također, poziva Regulatornu agenciju za komunikacije BiH da, u okviru svoje nadležnosti i u skladu s međunarodnom standardima, dopuni normativni okvir koji se odnosi na izvještavanje o sudskim postupcima, te uočene nepravilnosti u praksi na adekvatan način koriguje.

Sud poziva i Međunarodne organizacije koje se bave promicanjem vladavine prava i izgradnjom demokratije da pozitivno i kroz edukaciju ostvare saradnju sudova i medija s ciljem unapređenja procesa informisanja javnosti.

Imajući u vidu osjetljivost predmeta ratnih zločina, te važnost provođenja sudskih postupaka za ova djela, a naročito imajući obzira prema žrtvama, Sud BiH apelira da je nužno izbjegavati tendenciozno i bombastično izvještavanje, kao i netačno i maliciozno komentarisanje u vezi ovih predmeta, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'