Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 18.09.2018. 22:00 |

U Tuzli otvorena izložba radova Josipa Mijića

FENA

TUZLA, 18. septembra (FENA) - U Galeriji “Kristian Kreković” u Franjevačkom samostanu u Tuzli večeras je otvorena izložbe radova akademskog umjetnika Josipa Mijića, pod nazivom „Aranea“.

Travnički umjetnik predstavio se publici specifičnom zbirkom skulptura u obliku kocki u crnoj boji na koje su aplicirane paukove mreže.

-Cijela izložba je  projekt koji neizravnim putem propituje odnos čovjeka prema čovjeku i čovjeka prema prirodi. Bijelom paukovom mrežom, apliciranom na crnim kubnim formama, želi se ukazati na krhkost stvorenoga i na njegovu ovisnost o Stvoritelju – kaže Mijić.

O Mijićevim radovima govorio je profesor na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Marko Šošić, koji je rekao da je autor posebnom tehnologijom primjenjenom na crnim kockama uspio sačuvati paukovu nit koja je neponovljiva.

- Ova postavka je specifična, jer se događa danas, ovdje, sada i nikada više, u kontekstu ljudi, vremena i prostora koji je jedinstven sam po sebi – kazao je Šošić.

Organizatori izložbe, koja ostaje otvorena 15 dana, su Franjevački samostan i HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U školi za tradicionalne umjetnosti u Berise akademiji 200 polaznika

Djela fotografkinje Brigitte Lacombe dio Sarajevo Film Festivala

U Tuzli otvorena izložba slika „Putokazi“ Merime Ibrišimović

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu