Svijet     | 18.09.2018. 21:32 |

Netanyahu: Režim Bashara al-Assada odgovoran za obaranje ruskog aviona

FENA Internet

JERUSALEM, 18. septembra (FENA) - Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i ruski predsjednik Vladamir Putin razgovarali su o slučaju rušenju ruskog aviona na području Sirije.

U saopćenju iz Kabineta premijera Izraela se navodi da je Netanyahu tokom razgovora s Putinom izrazio saučešće povodom smrti 15 ruskih vojnika koji su se nalazili u avionu, prenosi agencija Anadolija. 

Dodaje se da je Netanyahu istakao da je zajednički mehanizam, uspostavljen 2015. godine, u cilju sprječavanja sukoba između izraelske i ruske vojske, do sada doprinio smanjenju teških gubitaka na obje strane.

Naglasio je da je vrlo važno da se i dalje nastavi provoditi pomenuti mehanizam o saradnji.

U saopćenju se navodi da je Izrael spreman s Rusijom podijeliti sve podatke koje posjeduje u vezi s rušenjem ruskog aviona.

Napominje se i kako je izraelski premijer kazao da je "režim Bashara al-Assada odgovoran za obaranje ruskog vojnog aviona".

Dodaje se i da je Netanyahu poručio da je Izrael odlučan u sprečavanju prisustva Irana u Siriji.

S druge strane, Putin je ranije danas izjavio kako se čini da je rušenje ruskog aviona na području Sirije lanac tragičnih okolnosti.

Putin je u Moskvi, nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom odgovarao na pitanja novinara te, između ostalog, prokomentarisao i rušenja ruskog vojnog aviona na produčju Sirije.

- Čini se da je rušenje ruskog aviona u Siriji lanac tragičnih okolnosti. Reakcija Moskve će biti u tom smjeru da će ruske jedinice raditi na jačanju mjera sigurnosti - poručio je Putin.

Podvukao je, također, kako je neophodno da se najozbiljnije razmotri slučaj obaranja aviona.

Ministarstvo odbrane Rusije danas je saopćilo kako je, zbog izraelskih zračnih napada, režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada greškom oborio ruski vojni avion II-20 s 15 ruskih vojnika.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Scholz neće čestitati Putinu izbornu pobjedu

Ukrajina oborila 17 od 22 ruska drona iznad devet ukrajinskih regija

Rusija: Na početku trećeg dana predsjedničkih izbora izlaznost veća od 61 posto

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti