Bosna i Hercegovina     | 23.09.2018. 11:11 |

Udruga 'Fra Mladen Hrkać' do sada osigurala pomoć za 6000 osoba

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. rujna (FENA) - Humanitarna udruga "Fra Mladen Hrkać", osnovana s ciljem pružanja pomoći osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje, od svoga osnutka 2012. godine do danas besplatnu pomoć osigurala je za gotovo 6000 osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Svakoj oboljeloj osobi i članovima njene obitelji ili drugoj pratnji pružen je dom opskrbljen svim prehrambenim namirnicama, kuhanim obrocima, higijenskim i kućanskim potrepštinama, te kućanskim aparatima - kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruge Ivan Soldo.

Uz to, Udruga osigurava prijevoz, bili u obliku besplatne povratne autobusne karte ili plaćanjem troškova goriva, a administrativnom podrškom koju pruža svojim korisnicima nastoji otkloniti sve preostale prepreke koje se nalaze na putu njihova izlječenja.

Također, djeci školske dobi pružena je podrška u nastavku njihovog školovanja kroz instrukcije koje održavaju volonteri Udruge, a ono najvažnije je, ističe Soldo, da predstavnici i volonteri Udruge svakodnevno pružaju psihološku i duhovnu pomoć.

- Udruga je krenula i u snažan razvoj pružanja stručne psihosocijalne podrške koja će cijeli proces liječenja učiniti manje bolnim za sve članove obitelji - kazao je Soldo.

Iz godine u godinu broj osoba u potrebi za pomoći pri liječenju u Zagrebu je rastao, a samim time i potreba proširenja kapaciteta za smještaj, stoga je pokrenut projekt prikupljanja sredstava za izgradnju Doma fra Mladen Hrkać.

- Projekt izgradnje objekta 'Dom fra Mladen Hrkać' za pomoć osobama na liječenju daleko od doma započet je već po dobivanju prava građenja na zemljištu koje je Udruzi dodijelio Grad Zagreb. Prikupljena su značajna financijska sredstva koja su usmjerena u fond za izgradnju Doma. U sklopu projekta proveden je i financiran javni natječaj za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje te je izabran najbolji idejni koncept. Trenutno je u tijeku priprema dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole - kazao je Soldo, koji je zbog svojega humanitarnog rada više puta i nagrađivan.

Predsjednik udruge istaknuo je kako nagrade i priznanja dodatno motiviraju, a posebno ističe nagradu Europski građanin koju je Udruzi dodijelio Europski parlament, kao i priznanje Didak te Večernjakov pečat za humanost.

- Sve te nagrade motiviraju nas da širimo svoje djelovanje i pomognemo svakoj osobi u potrebi. Ipak, najveća od svih nagrada i naša najveća motivacija je čvrst stisak ruke i duboki pogled zahvalnosti svakog pojedinog od tisuće korisnika pomoći koju Udruga pruža. Također, tu su i tisuće ljudi koji su nam darovali svoje povjerenje, te su oni svojim donacijama i riječima podrške istinska snaga i motivacija - ustvrdio je Soldo.

Podsjetio je i na putujuću humanitarnu izložbu "Pomozimo zajedno", koja je u tijeku, a koja je do sada prošla kroz 16 mjesta, dijelom u Bosni i Hercegovini, dijelom u Hrvatskoj.

Riječ je o projektu u okviru kojeg se lokalno stanovništvo upoznaje s Udrugom i načinima na koje ona pomaže teško oboljelima. Uz to, dolazi do osvještavanja lokalnih zajednica o problematici oboljelih osoba i osoba koje iz malih sredina dolaze na liječenje u Zagreb.

Udruga Fra Mladen Hrkać pomoć pruža svima u potrebi bez obzira na nacionalnu pripadnosti, jedini kriterij za dobivanje pomoći je da se osoba liječi u Zagrebu te da Udruga u trenutku traženja pomoći ima slobodne kapacitete za primitak novih korisnika.

- To znači da je pomoć dostupna svima neovisno o njihovom spolu, dobi, vrsti oboljenja, nacionalnosti, vjeroispovijesti ili socijalnom statusu. Pomoć je do sada pružena osobama iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kako i za nekoliko korisnika iz okolnih zemalja. Naša je pomoć dostupna baš svakom čovjeku, iz svih krajeva svijeta, koji se zatekne na liječenju u Zagrebu - naglasio je Soldo.

Prisjetio se i samog početka rada i osnutka Udruge, kazavši kako su motivi i razlozi za osnivanje proizašli iz osobnih iskustava osnivača i poznanika koji su se našli u teškoj situaciji kada je bilo potrebno izboriti se za vlastita prava ili prava svoje djece za izlječenje.

- Kada se nađete u situaciji da ste vi ili vaš bližnji oboljela osoba, spoznate poteškoće i prepreke s kojima se suočavaju obitelji čiji je član oboljela osoba, posebno ako se liječenje odvija u nepoznatom, daleko od doma. Spoznali smo barijere koje se nađu ispred vas u trenutcima kad se borite za vlastiti život ili za život najmilijih. U toj borbi upoznate brojne ljude koji su potpuno bespomoćni i svaki korak im je velika prepreka - od nesnalaženja u velikom gradu, do nemogućnosti dosezanja pravih i točnih informacija pa sve do nemogućnosti financiranja života daleko od doma i brojnih psiholoških poteškoća - kazao je Soldo.

Istaknuvši kako vođenje Udruge iziskuje i veliku odgovornost te zahvalivši svima koji podržavaju njihov rad, Soldo je kazao kako je vizija Udruge pružanje prilike za nastavak liječenja u najboljim medicinskim ustanovama i pomoć u organizaciji života daleko od doma svakoj teško oboljeloj osobi i članovima njihovih obitelji.

- Sve to kako bi njihova jedina briga bila put prema ozdravljenju i donošenje važnih odluka koje ih čekaju u procesu liječenja - ustvrdio je Soldo te pozivao sve koji su u mogućnosti da postanu dio Udruge, a to mogu učiniti volontiranjem, odvajanjem simboličnih iznosa putem trajnog naloga, odazivajući se na buduće humanitarne događaja ili pak pozivajući na humanitarni broj telefona 17000.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Općina Vitez izdvojila 94.500 KM za rad nevladinih udruga

Udruženje žena „Vrba“ osiguralo besplatan sadni materijal za proljetnu sjetvu

Udruga "i" iz Konjica dobila vrijednu donaciju

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti