Ekonomija     | 18.09.2018. 15:08 |

Zvizdić na Biznis forumu Maroko - BiH u Casablanki

FENA Saopćenje

SARAJEVO/CASABLANKA, 18. septembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodio je delegaciju bosanskohercegovačkih privrednika koja je učestvovala na poslovnom forumu, koji je u organizaciji Generalne konfederacije kompanija Maroka (CGEM) održan danas u Casablanki.

Prije početka poslovnog foruma, predsjedavajući Zvizdić je održao sastanak sa predsjednikom CGEM-a Salaheddinem Mezonarom.

Tokom susreta privrednika prezentirani su investicioni potencijali Bosne i Hercegovine i mogućnosti veće privredne saradnje.

U svom obraćanju predsjedavajući Zvizdić je istakao da je interes obje strane da se unaprijedi ekonomska saradnja i poveća nivo trgovinske razmjene. Rekao je da se investicijsko okruženje u BiH značajno promijenilo i unaprijedilo poboljšanjem investicijske klime i olakšanjem poslovanja.

Na forumu je bilo riječi i o mogućnostima investiranja i saradnje na strateškim projektima.

Predsjedavajući Zvizdić je učesnike foruma upoznao sa ekonomskim potencijalima Bosne i Hercegovine, posebno u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike, drvne, metalske i autoindustrije, namjenske industrije, obnovljivih izvora energije, kao i sa infrastrukturnim projektima.

- Naša zemlja ima velike potencijale za investiranje. Mi smo posebno zainteresirani za dugoročna strateška partnerstva kroz koja bi se, između ostalog, uvozila nova znanja i tehnologije i otvarala nova radna mjesta za zapošljavanje mladih ljudi. Očekujemo da ulažete u našu zemlju i želimo da mi budemo vaša vrata za poslovanje prema jugoistočnoj Evropi, a vi da budete vrata za naše poslovanje sa državama MAGREB-a i velikog dijela Afrike - rekao je tokom poslovnog foruma predsjedavajući Zvizdić.

Pozvao je marokanske privrednike da posjete Bosnu i Hercegovinu i da investiraju u zemlju velikih i značajnih potencijala.

Poslovnom forumu u Maroku prisustvovali su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, kao i predstavnici bh. privrednika, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Zvizdić: Nato šalje bataljon rezervnih snaga u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta