Bosna i Hercegovina     | 18.09.2018. 13:31 |

Otvoreno prvo izdanje Salona akademske knjige u Mostaru (VIDEO)

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 18. rujna (FENA) - Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović otvorila je u utorak ispred bivše Univerzitetske biblioteke u Mostaru prvo izdanje Salona akademske knjige.

Spomenuti salon održava se do 22. rujna na prostoru sportskog igrališta Gimnazije Mostar, a okuplja brojne znanstvenike, znanstvene izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, knjižnica, muzeja, instituta, studente i širu javnost. U sklopu petodnevnog Salona upriličit će se 35 pratećih sadržaja na pet različitih lokacija u Mostaru.

 Ministrica Dilberović istaknula je kako je ovaj salon prvi ovakve vrste u BiH te da se nada kako će prijeći u tradiciju.

 Govoreći o ciljevima spomenute manifestacije, ministrica je naglasila da je osnovni cilj animirati građane, studente, akademske radnike i knjižničare kako bi se popularizirala znanost i znanstveno štivo, kao i uopće kultura čitanja.

-  Drugi je cilj, svakako, da na neki način intenziviramo senzibilitet prema znanstvenom izdavaštvu i izdavaštvu uopće – istaknula je Dilberović.

 Dodala je kako će tijekom pet dana Salona akademske knjige, Mostar biti epicentar znanosti u BiH, mjesto održavanja vrijednih znanstvenih događaja i susreta znanstvenika, akademskih radnika, izdavača i studenata na kojima leži budućnost znanosti u BiH.

 Direktor izdavačke kuće "University Press" Dragan Marković istaknuo je kako je spomenuti salon specijalizirani knjiški projekt koji ima ambiciju da s jedne strane stavi profesionalne nakladnike, znanstvene, akademske i stručne knjige, a s druge strane nakladnike koji se bave nekim drugim poslovima, a obavljaju isto nakladničku djelatnost.

 Ocijenio je kako su napravili izuzetnu sinergiju s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti koje pomaže i produkciju i ovu vrstu knjiških projekata.

 Inače, na Salonu sudjeluje 11 profesionalnih i 14 institucionalnih nakladničkih kuća iz BiH, a dan je fokus na stručnu knjigu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić poručio je mladima da trebaju gajiti kulturu čitanja "jer će se svima nama u budućnosti to vratiti".

 U okviru Salona, uvod u sva događanja bila je retrospektivna izložba nagrađenih likovnih radova studenata završnih godina i apsolvenata studija likovnih umjetnosti na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH, koja je otvorena sinoć u Centru za kulturu Mostar.

U okviru bogatog i zanimljivog programa, bit će upriličen i "Akademski vlak" koji će krenuti iz Zenice, proći preko Sarajeva i Konjica, te prevesti u Mostar studente, akademske radnike, znanstvenike i sve one koji su zainteresirani za ovaj događaj. Također, bit će predstavljeni i nagrađeni naj-čitatelji i naj-korisnici šest javnih sveučilišnih biblioteka u Federaciji BiH.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Zajednica nakladnika BiH organizatori su ovog petodnevnog događaja, čiji je cilj promovirati i popularizirati znanost.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2155

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1to0sGX_1ES7kdeae3oQVpMHFUmc2y5RU?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Otvorena putujuća izložba 'Fenomen u dva stiha – Bećarac' autora Maria Katića

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!