Bosna i Hercegovina     | 18.09.2018. 12:43 |

Radionica RCC-a za studente o radikalizaciji u lokalnoj zajednici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Pedesetak studenata sa univerziteta iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o prvim znacima radikalizacije u lokalnoj zajednici, ugroženom ciljnom stanovništvu te rasprostranjenoj argumentaciji o radikalizaciji.

Radionicu organizira Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), a neke od tema su i psihologija religioznosti i protuargumentacija radikalizacije, (zlo)upotreba slobode izražavanja radi poticanja otvorene mržnje i netrpeljivosti, kao i o kanalima koji se najčešće koriste za ovakve radnje.

Okupljenima se obratio pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo koji je predstavio aktivnosti na suzbijanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma, naglasivši da je potrebno kontinuirano podizati svijest o radikalizaciji i terorizmu te njihovim učincima i uključiti cijelo društvo u ovaj proces, te se pri tome usredsrediti na mlade koji su i najosjetljiviji na ovakav narativ.

Podatak da se između 2012. i 2016. godine više od hiljadu muškaraca i žena sa zapadnog Balkana pridružilo terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku, a među njima 197 djece, iznio je šef Političkog odjela RCC-a Amer Kapetanović.

Podsjetio je na analizu "Igra čekanja: procjena i odgovor na prijetnju od povratka stranih boraca na zapadni Balkan" koja je pokazala da je prema procjenama 200 osoba je poginulo, 300 ih se vratilo, od kojih su neki taumatizirani, ali i spremni da radikaliziraju druge.

Mišljenja je da je potrebno bolje razumjeti ukupan društveni kontekst koji omogućava razvoj radikalnog narativa jer se ništa ne dešava bez snažne međusobne povezanosti koju treba dokučiti tamo gdje počinje stvarni život, a to je u lokalnim zajednicama.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić govorio o potencijalu nastavnog plana i programa da se pozabavi ovom pojavom, kao i o pravnom okviru koji postoji u društvu.

Tim pravnim okvirom se aktivnosti povezane sa terorizmom i pridruživanje terorističkim borcima utvrđuju kao teška krivična djela, a Korajlić je napomenuo i da postojanje odgovarajućih zakona nije spriječilo radikalizaciju, jer se nisu zaustavili institucionalna prisila i zatvaranje.

Očekuje se da će se radionica završiti zaključkom da je usklađeno partnerstvo i uključivanje svih jedini mogući put da se shvate izazovi nasilnog ekstremizma i da se suoči s njima.

Prijedlozi i preporuke učesnika će se iskoristiti za organiziranje budućih regionalnih skupova o ovoj temi koje će Vijeće za regionalnu saradnju realizirati širom zapadnog Balkana, najavljeno je iz RCC-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti