Kultura     | 18.09.2018. 09:17 |

Dodjelom Grand Prixa za predstavu "Sve je u redu" završen 6. Juventafest

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Članovi srbijanskog Teatra Gimnazijalac sinoć u Pozorištu mladih Sarajevo predstavom "Sve je u redu" osvojili su Grand Prix 6. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Predstava u režiji Dušana Blagojevića, prema tekstu Jasminke Petrović, očarala je i publiku i žiri koji su činili Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, saopćeno je iz Press službe Juventafesta.

- Sve dok bude ovakvih predstava, bit će sve u redu - kazao je, između ostalog, predsjednik žirija Igor Pavlović.

Uzbuđenje nije krio ni jedan od nosilaca radnje predstave "Sve je u redu" Petar Petrović.

- Neizmjerno mi je drago što sam učesnik nečega ovako ogromnog i lijepog. Pored svega, najbitnije mi je da smo pokazali da smo tu da riješimo probleme, što smo i dokazali na sceni. Pobijedili smo sve predrasude, sve granice kroz predstavu - istakao je član Teatra Gimnazijalac Petar Petrović iz Lebana.

Šesti Juventafest održan je od 13. do 17. septembra i ugostio je više od 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Češke. Publika je imala priliku uživati u izvedbi šest predstava, a uspješno je realiziran i niz radionica za učenike i profesore koji su svoje radove predstavili danas u Centru kulture i mladih Općine Centar, OJ Jelićeva.

Direktorica Juventafesta Jasna Diklić istakla je da je ovaj događaj više od festivala i da se odlikuje nizom vrijednosti.

- Imali smo vrlo kreativne predstave i radionice i prema reakcijama mladih okupljenih oko  Festivala, primijetili smo da su svi veoma zadovoljni. Dakle, napravili smo sjajan izbor. Voditelji grupa i radionica kažu da je ovo jedinstven događaj u cijeloj Evropi te da mora opstati i sjati punim sjajem i u budućnosti. Juventafest je projekt koji pokazuje koliko omladina ima potencijala u kreativnom smislu i koliku ima potrebu za komunikacijom i druženjem. Juventafest je praznik mladosti i vrlo je dragocjen - naglasila je Diklić.

Žiri, pred koji je težak zadatak stavila selektorica programa Asja Krsmanović, dodijelio je Specijalnu nagradu sjajnim i mnogobrojnim srednjoškolcima Druge gimnazije iz Maribora za mjuzikl "San ljetne noći", kojim je u četvrtak u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren ovogodišnji Juventafest.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Otvaranje Juventafesta 13. septembra mjuziklom 'San ljetnje noći'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana