Bosna i Hercegovina     | 17.09.2018. 13:43 |

Inzko: U službi mira izgubili život na Prokoškom jezeru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko prisjetio se danas, 21 godinu nakon tragične smrti dvanaest zvaničnika OHR-a i UN-a koji su poginuli u helikopterskoj nesreći na Prokoškom jezeru blizu Fojnice, tog tragičnog događaja.

Podsjetio je da su oni izgubili život u službi mira, radeći na rekonstrukciji Bosne i Hercegovine i na osiguranju trajne stabilnosti i reintegracije ove zemlje, te je istaknuo da oni nikada neće biti zaboravljeni.

- Danas im odajemo počast ponovo naglašavajući snažnu i nepokolebljivu privrženost međunarodne zajednice BiH, kao mirnoj i suverenoj državi koja stoji čvrsto na putu evropskih integracija - kazao je Inzko, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Helikopterska nesreća dogodila se 17. septembra 1997. u blizini Prokoškog jezera, koje je udaljeno 23 kilometra od Fojnice. Helikopter je tog dana letio prema Bugojnu i sjevernoj Bosni kojim su na sastanak s bh. vlastima putovali visoki međunarodni dužnosnici. Zbog guste magle helikopter je udario u obližnje brdo i tada su svi putnici smrtno stradali.

Među poginulima je bio i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner. Osim Wagnera, poginuli su Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Neće biti rušenja nelegalno izgrađenih objekata na Prokoškom jezeru, slijedi legalizacija

Neće biti rušenja nelegalno izgrađenih objekata na Prokoškom jezeru, slijedi legalizacija

KSB: Vlada mijenja zakon da bi zaštitila Prokoško jezero

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana