Bosna i Hercegovina     | 17.09.2018. 12:49 |

Novi stanovi u zeničkom naselju Radakovo za 62 raseljene porodice

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 17. septembar (FENA) - Novosagrađena zgrada u zeničkom naselju Radakovo, izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini, postala je novi dom za 62 porodice izbjeglih i raseljenih.

Kako je na današnjoj svečanosti istakla ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ovo je već sedma izgrađena zgrada u okviru ovog projekta, koji se realizira u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, u sklopu kojeg je u BiH planirana izgradnja ili obnova ukupno 3.192 stambene jedinice.

Od toga su 932 stana u 51 novoizgrađenoj stambenoj zgradi po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja te 2.260 porodičnih kuća za izbjeglice i raseljena lica.

- Zadovoljstvo je vidjeti sretna lica ovih porodica. Sama činjenica da su nakon 20 godina našli ovdje, u Zenici krov nad glavom, pokazuje koliki je značaj ovog projekta i onoga što se radi kroz Regionalni stambeni program. To je, na neki način, kruna uspjeha i svega onoga što smo učinili kroz ovaj program - kazala je ministrica Borovac.

Napomenula je i kako prije više od tri godine, kada je preuzela ovo ministarstvo, nije bila izgrađena nijedna zgrada ni obnovljena nijena kuća u sklopu ovog programa, u sklopu kojeg će BiH, od ukupnih 1,2 milijarde, pripasti 200 miliona KM. Kako je kazala ministrica Borovac, od tog iznosa 15 posto je osigurala BiH, a ostatak, u novcu, strani donatori.

- Danas već možemo govoriti o 700 izgrađenih stambenih jedinica, 500 u izgradnji i oko 2.000 se nalazi u fazi projektne dokumentacije ili tenderskih procedura - kazala je Borovac, koja je napomenula kako ovaj program ima integrativni karakter, jer u njemu surađuju 83 općine u BiH.

Lokalne zajednice osigurale su zemljište i komunalnu infrastrukturu, ali šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars – Gunnar Wigemark poručio je kako se nada da se neće stati samo na ovim stanovima kada je u pitanju pomoć ovim ljudima.

- Ovo je jedan od programa koji direktno diraju u ljudske živote. Nadam se da će, pored stambenog zbrinjavanja, uslijediti i neke popratne aktivnosti, u smislu osiguranja i zapošljavanja ovih ljudi, koji trebaju imati pristojan i život dostojan čovjeka - kazao je Wigermark, koji je napomenuo kako je doprinos EU ovom programu 63 miliona eura, iz čega je finansirana i izgradnja ovih stanova u Zenici.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe FBiH Edin Ramić kazao je kako je u FBiH, u sklopu ovog projekta, izgrađeno 378 kuća, šest stambenih zgrada te da je 164 kuće izvođači izvedeni u radove i 255 kuća u okviru odobrenog novog projekta.

- Nadam se da će do kraja 2020. godine i ovaj program biti završen - istakao je Ramić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović poručio je kako bi više volio da su ovim ljudima osigurani uslovi za povratak na svoja ognjišta, ali da će Zenica, koja je za izgradnju ove zgrade osigurala oko 950.000 KM, nastojati riješiti stambeno pitanje i za još 220 raseljenih porodica, koliko ih ima u evidencijama gradskih službi.

Glavni donatori u sklopu ovog projekta su SAD, Italija, Njemačka, Norveška, Švicarska, Danska, Turska i druge zemalje-donatori te UNHCR, OSCE i Razvojna banka Vijeća Evrope.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo