Regija     | 17.09.2018. 10:44 |

Počela konferencija "Dani medija EU-Zapadni Balkan" u Skoplju

FENA Aida Birno

SKOPLJE, 17. septembra (FENA) – Druga po redu konferencija „Dani medija EU-Zapadni Balkan“ počela je jutros u Skoplju, a tokom dvodnevnog skupa predstavnici medija i organizacija iz EU i zemalja jugoistočne Evrope raspravljat će, između ostalog, o slobodi medija kao ključnom elementu procesa pristupanja Europskoj uniji, regionalnoj suradnji nezavisnih medija i javnih servisa te značaju edukacije i obuke za profesionalizam u medijima.

Kako je istaknuto na otvaranju konferencije, sloboda medija ne može ostati samo na deklaracijama. Upozoreno je da nasilje usmjereno protiv novinara nije iskorijenjeno, već da je naprotiv u porastu, što potvrđuje i podatak o 11 slučajeva fizičkih napada na medijske djelatnike na Zapadnom Balkanu ove godine.

Obraćajući se sudionicima konferencije makedonski premijer Zoran Zaev kazao je da je trend širenja dezinformacija nešto što uništava demokratiju.

- Lažne vijesti idu na to da potiču sukobe, a u našem regionalnom kontekstu lažne vijesti idu na potkopavanje europeizacije - ustvrdio je Zaev.

Dodao je da je on zagovornik samoregulacije medija, odnosno toga da novinari sami postavljaju svoje standarde. Zloupotreba slobode govora plasiranjem lažnih informacija, upozorio je premijer Makedonije, loše utiče na sve zemlje regije.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Jonannes Hahn kazao je da se EU strategija za Zapadni Balkan fokusira na pomirenje te da mediji mogu značajno doprinijeti tome.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir podsjetio je da je sloboda medija osnovno ljudsko pravo i da su mediji okosnica svakog demokratskog sistema.

- Moramo osigurati da su novinari sigurni i moramo ih zaštititi. To je nas prioritet. Nažalost, nedostaje političke volje da se zaštite mediji - kazao je Desir istaknuvši kao jedan od posljednjih primjera premlaćivanje novinara Vladimira Kovačevića u Banja Luci.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana