Ekonomija     | 17.09.2018. 09:57 |

Završena manifestacija 'Dani berbe grožđa - Brotnjo 2018.'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. rujna (FENA) - Na Broćanskom trgu u Čitluku sinoć je održana završna svečanost tradicionalne turističko-kulturne i gospodarske manifestacije "Dani berbe grožđa - Brotnjo 2018."

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kao visoki pokrovitelj manifestacije, istaknuo je kako je ponosan što se može obratiti Brotnjacima kao pokrovitelj, izrazivši uvjerenje da će biti pokrovitelj i mnogih narednih Dana berbe grožđa u Čitluku.

Također je ukazao na potrebu zajedništva i potpune jednakopravnosti Hrvata, kako bi BiH, kako je kazao, postala dio europskih integracija, a Hrvati ostali ovdje svoji na svome.

Spomenutu manifestaciju otvorila je Jelka Milićević, ministrica financija FBiH, podsjetivši kako su na ovim prostorima 70-tih i 80-tih godina prošloga stoljeća brendirane 'Žilavka' i 'Blatina'.

-  U to vrijeme bila je i velika ekspanzija izvoza, i naša su vina bila i na tržištu Amerike. Bila su i u Kanadi i svim zemljama Europe. Danas, ovaj prostor, Brotnjo, najveće je vinogorje u BiH. Ali danas u BiH, mi još pet puta više uvozimo nego što izvozimo - poručila je ministrica Milićević.

Naglasila je kako su Brotnjaci prepoznali svoje vrijednosti te da su na prostoru Hercegovine registrirana 64 vinograda.

-  Umjesto Blatine i Žilavke usvajaju se i njeguju nove sorte grožđa i vina. Sve su to prednosti gdje možemo reći da su vinarstvo i vinogradarstvo nositelj gospodarskog razvoja na ovim prostorima. Mi danas moramo reći i da moramo stvoriti sve preduvjete da bude i dodatnih investicija i dodatnih zapošljavanja - ustvrdila je ministrica.  

Uime organizacijskog odbora manifestacije "Dani berbe grožđa - Brotnjo 2018.", nazočne je pozdravio načelnik općine Čitluk Marin Radišić, koji je kazao kako se Brotnjaci manifestaciji raduju iz godinu u godinu.

- Truditi ćemo se razvijati vinogradarstvo i dalje na ovim područjima - poručio je Radišić.

Slavlje, kojemu je prethodio tradicionalni mimohod kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske, nastavljeno je tradicionalnom smotrom folklora i kušanjem vina.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'