Ekonomija     | 16.09.2018. 15:55 |

Održan turistički forum 'Tradicija u funkciji turizma'

FENA Mladenka Krilic

ČITLUK, 16. rujna (FENA) - U okviru manifestacije „Dani berbe grožđa Brotnjo 2018.“ u Čitluku je u nedjelju održan  turistički forum  „Tradicija u funkciji turizma“ kojeg je otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. 

Čović je izrazio zadovoljstvo organiziranim forumom kojim je, kako je kazao, iskazano opredjeljenje da, sve što se baštini u Hercegovini i broćanskom kraju, i što je njegova tradicija, ponudi i svjetskoj javnosti.   

 -Nadam se ćemo i na ovaj način, putem foruma, stručno se educirati i steći nova iskustva, kako bi se i ubuduće pažnja usmjerila na poticaj razvoja turizma i lokalne samouprave- kazao je Čović, koji je  ujedno pokrovitelj manifestacije Dana berbe grožđa.

Forum je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega, koji je kazao kako se njime htjelo obogatiti sadržaj jedne od najstarijih tradicija broćanskoga kraja, tradicije trganja grožđa, u čiju čast, već 63. godine se održava i manifestacija Dani berbe grožđa.

-Sretan spoj vinogradarsko vinarske proizvodnje i narodnih običaja uistinu daje mogućnost snaženja turističke atraktivnosti i turističkih kapaciteta ovoga kraja (čitlučke općine)  što je, u svakom slučaju, prepoznato u svim našim strateškim i operativnim planovima županijske vlade- istaknuo je Herceg.

Po njegovim riječima, upravo su poljoprivreda i turizam, grane gospodarstva koje uz, prirodne resurse koje postoje, i vrijedne radišne ljude, nešto što može zasigurno doprinijeti razvoju HNŽ-a u cijelosti.

Herceg je istaknuo u svom izlaganju  kako se HNŽ  našla na  poziciji nove destinacije ruralnoga turizma, koja  s jedne strane ima pejzažnu i kulturnu tradicijsku raznolikost, a s druge strane kvalitetu i autentičnost turističke ponude u cjelini.

Napomenuo je i kako se trendovi u turizmu stalno mijenjaju.

-  Gost danas traži miran i autentičan odmor u destinaciji, i upravo kulturno tradicijska baština i događaj (Dani berbe grožđa), na neki način mogu ponuditi, ono što nam u Županiji treba, a to je da postanemo posve jedinstvena destinacija u kreiranju autentičnih turističkih proizvoda- ocijenio je predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg.

Po riječima organizatorice ovoga foruma, pročelnice smjera Turizam i zaštita okoliša te voditeljice Centra za EU integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru Mirjane Milićević,  naglasak  Foruma je na tradiciji u funkciji turizma, zato što je tradicija u čitlučkoj općini izuzetno bogata i povezana s prirodnom baštinom.

Gosti turističkoga foruma iz Republike Hrvatske, koja je lider turizma u jugoistočnoj Europi;  predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoja Dijana Katica, predsjednica Udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“ Dubravka Davidović, predsjednica Zajednice Hrvatskih društava turističkih vodića Kristina Nuić Prka  i ravnatelj Instituta za turizam Republike Hrvatske Damir Krešić svoja predavanja su usmjerili na povezivanje tradicije s ruralnim razvojem.

Osvrnuli su se na pitanja kako ispuniti očekivanja turista, kako biti drugačiji i učiniti turiste zadovoljnim. Zatim, kako promovirati dobre prilike i praksu u turizmu ali i pokušali detektirati različite zapreke razvoja turizma.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Otvaranje manifestacije „Uskrs s Maticom u Brotnju“

Općina Čitluk novčano pomaže studente

U Čitluku obilježena 73. obljetnica pogibije jedanaest učenika

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!