Stranačke aktivnosti     | 16.09.2018. 15:46 |

Saopćenje za javnost Sadika Ahmetovića

FENA Saopćenje

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH i kandidat Proevropskog bloka BiH za predsjednika/ potpredsjednika RS, smatra da je pitanje statusa RS unutar BiH odavno riješeno, kao i svih opština u državi BiH, pa time i Srebrenice.

- Vjerujem da bi Srebrenica trebala imati drugačiji i poseban status u RS, ali to je već nešto na čemu se treba raditi godinama. Niko nam taj status neće dati preko noći. Ipak, kada slušam izjave u Banja Luci u vezi sa Srebrenicom, najave da će se RS otcijepiti, pa time i Srebrenicu "povući" u nekakvu novu srpsku državu, nije mi svejedno. Još ako se tome pridodaju izjave iz Sarajeva, dobijamo recept za potpunu katastrofu, smatra Ahmetović.

Osvrćući se na posljednje izjave predsjednika RS i SNSD Milorada Dodika i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Ahmetović naglašava da ovo nije ništa novo, te da se ova retorika ne primjenjuje samo u izbornoj godini, već konstantno.

- Svi mi znamo kako se prošli  put završio taj dio oko podjele BiH i da nikome ništa dobro nije donio. I vjerujem da su svi svjesni da bi i naredni put bilo isto. Dodik je već imao svoj referendum o pravu na samopredjeljenje, a Izetbegović nikada sa mjesta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nije uradio ništa da poboljša status Srebrenice u ustavnom poretku BiH, odnosno nije probao da se izbori da Srebrenica dobije drugačiji pravni status, s obzirom na genocid počinjen u Podrinju. Srebrenica pripada Srebreničanima. Niti ćemo biti Bakirovi i Salkićevi čobani, niti Dodikovi robovi, istaknuo je Ahmetović.

Ahmetović dodaje da je vrijeme da se i političari urazume i da prestanu sa ovakvom retorikom, sličnoj predratnoj, jer ne donosi ništa dobro nijednom narodu u BiH.

- Krajnje je vrijeme da se svi urazume i počnu da se bave odgovornijom politikom. Da pričaju koliko radnih mjesta planiraju otvoriti, koliko ljudi zaposliti, graditi realnu politiku na postojećim osnovama.. Šta promijeniti da svim građanima BiH bude bolje. Ovakvim tempom rada, odnosno nerada, Bosni i Hercegovini treba još 60 godina da samo sustigne ostale članice Evropske unije, što je zabrinjavajuće. I da se okanu Srebrenice i jedni i drugi. Ako već neće i ne znaju da pomognu nama Srebreničanima ostatak vremena, kada nije izborna kampanja,  neka nas zaobiđu i taj jedan mjesec, istaknuo je Sadik Ahmetović.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Proevropskog bloka BiH - Srednje Podrinje

Saopćenje za javnost Proevropskog bloka BiH

Saopćenje za javnost Proevropskog bloka BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'