Bosna i Hercegovina     | 15.09.2018. 16:13 |

Jubilarna 20. 'Željezarska transferzala' privukla oko 200 planinara

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. septembra (FENA) - Jubilarna 20. "Željezarska transferzala", koju organizira Planinarsko društvo "Željezara" privukla je više od 200 planinara iz 17 društava iz Federacije BiH te tri hrvatska društva iz Rijeke i Opatije.

Planinarima je i sunčano vrijeme posljednjih dana kalendarskog ljeta bilo saveznik, a 20- ak kilometara dugu stazu od Sebuja do Planinarskog doma „Smet“ laganim su hodom prešli za oko šest sati.

- Ovo je naša jubilarna, 20. poslijeratna transferzala. Nažalost, ove nam godine nisu mogli doći gosti iz Vrdnika kod Novog Sada, jer i oni imaju svoje susrete na koje smo bili pozvani, ali imamo goste iz planinarskih društava „Brezovica“ i „Kamenjak“ iz Rijeke te „Opatija“ iz Opatije- ističe predsjednik PD „Željezara“ Enver Beganović.

On je napomenuo kako je prije rata, od 1980. do 1991. godine, „Željezarska transferzala“ trajala čak četiri dana i prelazilo se 157 kilometara, ali finansijski uslovi više ne dozvoljavaju takvu manifestaciju.

Međutim, planinari su zadovoljni, posebno gosti iz Hrvatske, koje je predvodila Zeničanka Gorana Pecirep, koja od 1982. godine živi u Rijeci.

- Članica sam OD „Kaminjak“ i Planinske skupine „Brezovica“, koja je skupina slovenske nacionalne manjine u Rijeci. Moji su prijatelji izrazili želju da bi došli i u Bosnu pa sam se sa sestrom Nadirom dogovorila i prvi smo put na ovom pohodu - kaže Pecirep.

Riječani će iskoristiti priliku da obiđu i piramide u Visokom, kamene kugle na rijeci Krivaji u Zavidovićima, dok su pri dolasku u Zenicu posjetili Bihać, Jajce i Travnik.

Da ova transferzala nije toliko zahtjevna te da je pogodna za sve uzraste, svjedoči i primjer iskusnog zeničkog planinara Ante Štake, koji ni u 68. godini života ne odustaje od pohoda na Smetove.

- Ovo je naša transferzala i dokle god se može hodati, ja ću i učestvovati. Volim prirodu i društvo - ističe Štaka.

Sve planinare je, po dolasku pred PD „Smet“, dočekao topao čaj i vojnički grah, a druženje se nastavlja uz muziku, a planinarima se pred domom pridružilo preko 200 ljubitelja prirode koji su na Smetove stigli vlastitim automobilima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grad Zenica od ovog vikenda osigurao besplatan prevoz na Smetove

Memorijalni uspon na Bjelašnicu, sjećanje na planinare stradale prije šest decenija

Svečano otvoren rekonstruisani amfiteatar na Smetovima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'