Stranačke aktivnosti     | 15.09.2018. 12:02 |

Saopćenje za javnost SDP BiH GO Banja Luka

FENA Saopćenje

Na današnjoj konferenciji u prostorijama SDP u Banjojluci, kandidati SDP-a za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine Dario Sandić i Dositej Perić, te noslilac liste Proevropskog bloka i IJ 3 Saša Grbić, ukazali su na niz nepravilnosti koje se tiču glasačkog prava građana Bosne i Hercegovine. Sa već ustaljenom praksom, dešavaju se slučajevi da građani koji žive u Bosni i Hercegovini, nekim čudom svoje pravo glasanja ostvaruju u zemljama Evropske unije i Balkana. Svake dvije godine, afera oko prijavljivanje za glasanje se nastavlja i radi toga još niko nije krivično odgovarao.

Kandidati ističu, da je ovo samo vrh ledenog brijega koji se jako sporo topi, i da je pitanje koliki je tačan broj takvih glasača koji ne mogu ostvariti svoje pravo na glasanje u mjestu u kome su do sada glasali.  S pravom se postavlja pitanje ko od vladajućih partija je zloupotrijebio lične podatke, te time lažirao volju glasača dodajući nezakonite glasove za svoje stranke. Ako se u prosjeku ovakavi slučajevi prijave u CIK-u dnevno dva do tri puta, pitanje je koliko je to u stvari glasova, koji bi možda odlučili drugačije nego što je do sada bilo, poručuju kandidati.

Kandidat SDP-a za Parlamentarnu skupštinu BIH, advokat Dario Sandić napominje da se svi građani koji smatraju da su iz bilo kog razloga izbrisani sa spiskova i prijavljeni na neko drugo mjesto glasanja, mogu javiti u prostorije SPD-a u Banja Luci. Na osnovu toga, pokrenuće se istraga pred CIK-om i ostalim nadležnim oranima, kako bi se utvrdili krivici za ovu vrstu manipulacije glasovima. Danas je SDP BiH podnio i krivičnu prijavu protiv NN lica za krivična djela Uskraćivanje biračkog prava, Povrede slobode opredjeljenja birača i u konačnici Izborne prevare.

Proevropski blok i SDP će nastaviti pratiti sva dešavanja oko ove, već ustaljene prakse „legalne krađe glasova“ i blagovremeno obaviještavati javnost Bosne i Hercegovine o tome, naglasio je na konferenciji za medjije Saša Grbić, nosiliac liste Proevropskog bloka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!