Stranačke aktivnosti     | 15.09.2018. 10:54 |

Saopćenje za javnost Prve stranke

FENA Saopćenje

Prva stranka poziva CIK da podhitno ažurira i provjeri spisak svih građana koji su se prijavili za glasanje iz inostranstva i zaustavi zloupotrebe koje mogu nastati zbog krađe identiteta. Već sada je evidentirano oko 150 slučajeva u kojima su građani iz BiH već glasali iz inostranstva iako tamo ne žive. Ako su novinari lako saznali da na određenim adersama ne žive ljudi koji su već glasali jasno je da i CIK to može isto učiniti. Ovo je neophodno jer će u suprotnom dio zloupotrebe ličnih podataka biti verifikovan kao važeči glas posebno kod apstinenata u izbornom procesu,a njih je skoro 50 odsto.

Hitna akcija CIK-a je neophodna kako bi bar donekle vratili ionako već poljuljano povjerenje u njihovu nepristrasnost, ali i profesionalnost. Pitanje je zašto CIK još uvijek čeka da zvanično o postojećim i mogućim zloupotrebama obavijesti nadležne pravosudne institucije.U cilju zaštite digniteta tako važne institucije kao što je CIK bilo bi važno da javno izađu i sa podacima o svim greškama koje su do sada evidentirane i prilikom službene distribucije glasačkih lističa. Pri tome je veoma važno da CIK javnost obavijeti da li je i koje mjere poduzela protiv onih koji su uticali da se dese nepravilnosti.

Također bilo bi dobro da CIK konačno izađe u javnost sa podacima da li su ikada ozbiljno razmatrali problem „glasanja mrtvih“. Da li je CIK svojim aktivnostima s biračkog spiska uklonio ime bilo koga ko je umro a tamo se godinama nalazi. Vrijeme je da CIK ne skrivajući se iza zaštite ličnih podataka  pronađe mogučnost za objavu spiska svih onih koji su glasali kako bi šira javnost imala mogućnost da ukaže na moguće zloupotrebe.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo